Advertentie

Het is een zeer belangrijk document van deze tijd. ‘Het beloofde land’ van Obama. Razend interessant om meerdere redenen. Hij was de eerste Afro-American president ooit. En voorganger van Trump. Alleen daarom is dit boek al een ‘must-read’. Zeker nu.

Dit document is een eerste deel. Het beschrijft zijn eerste regeringsperiode. Het beschrijft tevens zijn leven en is in die zin een autobiografie. Maar de focus ligt toch heel erg op zijn presidentschap. Het is eigenlijk meer een politieke getuigenis dan een biografie. Alhoewel je wel goed zicht krijgt op zijn vroege jeugd.

De beschrijving van zijn politieke carrière. Hoe hij via een gouverneurschap al vrij snel een gooi doet naar het presidentschap.
Alle grote gebeurtenissen komen weer langs. Ook die je al weer vergeten was. De financiële bankencrisis, hervorming van de gezondheidszorg, hervormingen op Wall Street, de Deepwater Horizon olieramp in de Golf van Mexico, tot en met de dood van Bin Laden die tevens het einde van zijn eerste regeerperiode markeert.
Hij beschrijft het politieke proces en de gemaakte afwegingen rond deze thema’s. De vorming van ideeën. De tegenwerking en onderhandeling voorafgaand aan het uiteindelijke resultaat (of geen resultaat).

Obama is een gemakkelijk en begenadigd spreker. Iets wat je terugziet in de stijl van het boek. Alhoewel sommige delen, zeker in het begin wat taai zijn. Maar over het algemeen is het boek goed en vlot geschreven.
De gebeurtenissen zijn helder en met humor beschreven, hetgeen het geheel ten goede komt. Bijvoorbeeld het verhaal van een verkiezingsbijeenkomst in een obscuur gedeelte van Amerika met maar een paar deelnemers waar hij één van zijn veel gebruikte slogans aan overhoudt: ‘Fired up! Ready to go’. Briljant beschreven.
Hij schroomt er niet voor zijn eigen gevoelens te beschrijven bij soms moeilijke situaties.
Al met al krijg je een heel goed inzicht in zijn eerste regeerperiode. Ook in hoe de Amerikaanse politiek eigenlijk werkt. De fundamentele tegenstellingen in het land. En zijn zorgen daarbij.
Hij is soms wel heel erg cynisch over de houding van de Republikeinen. Maar het voelt wel als zijn echte authentieke gevoel.

Al met al een erg mooi boek. Zeer actueel. En met gevoel voor humor. Kijk uit naar het tweede deel!

Reacties op: Fired up? Ready to go!

60
Een beloofd land - Barack Obama
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners