Einde van een tijdperk
In 2024 is het 400 jaar geleden dat Johan de Witt in Dordrecht wordt geboren. Dat wordt gevierd met een grote tentoonstelling in het Dordrechts museum. Er verschijnt een begeleidend boek met als titel ‘De wereld van de Witt’. Dat boek past bij de tentoonstelling maar laat zich zelfstandig lezen en beschrijft het leven van de familie de Witt. Niet alleen van de bekendste telg van de familie, Johan, maar ook zijn twee jaar oudere broer Cornelis, en vader en moeder de Witt.
De familie de Witt is een regenten-familie in de 17e eeuw. Vader de Witt heeft zijn geld verdiend in de houthandel en behoort tot de notabelen van Dordrecht. Cornelis en Johan groeien op in welstand. Maken eer. Grote tour door Europa en spelen jong al we. Rol in het bestuur van Dordrecht en de Staten van Holland.
Als bekend ontwikkelt Johan zich tot Raadspensionaris. Zijn carrière gaat enorm voorspoedig. Hij wordt de meest machtige man in het toen vooraanstaande Holland en speelt een rol in de wereld politiek. Zijn oudere broer lift mee op de verdiensten van Johan. Na het zogenaamde rampjaar 1672 waar Nederland aangevallen wordt door Engeland, Frankrijk. Tegelijk speelt een discussie met Huis van Oranje die een monarchie van de Republiek der Nederlanden willen maken. In 1672 worden Johan en Cornelis door een volksmenigte vermoord en hun lijken opgehangen.
Het boek begint met een voorwoord van de Directeur van het Dordrechts museum, Femke Hameetman. Daarna wordt in zes hoofdstukken, die elk een verschillende auteur hebben, het leven van de familie de Witt geschetst. Om het boek zijn prachtige afbeeldingen opgenomen, die ook op de tentoonstelling te zien zijn. De onderschriften bij de afbeeldingen zijn wat verwarrend. Het is niet altijd duidelijk naar welke afbeelding een onderschrift verwijst. Maar een mooi vormgegeven boek. Op de voorkant een afbeelding van Johan de Witt.
Het boek beschrijft de aanleiding voor de brute moord op de gebroeders de Witt. Doet dat vakkundig. Het boek geeft een mooi inzicht in de wereld van de Gouden Eeuw. Ook krijgen we een helder inzicht in de politiek van Nederland in die tijd. De staatsvorm republiek was uniek in die tijd. Maar werkte prima. Nederland werd een wereldmacht met veel aanzien. In de verhalen komt de strijd met de Oranjes en andere edelen meerdere keren langs. Uiteindelijk winnen deze de strijd om de macht. De gebroeders de Witt laten beiden het leven. Met Nederland komt het daarna niet helemaal meer goed. De dood van de Witts betekent een eind van een tijdperk in meerdere opzichten.
Interessant boek. Een must read voor iedereen die meer van deze periode wil weten.