Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Lof der Zotheid was niet waar

EdwinCG 10 juni 2021
Het doel dat Erasmus zich in het leven stelde was eeuwenoude geschriften te vertalen en terug te brengen naar de oorspronkelijke Latijnse of Griekse bron. Dat geldt voor allerlei klassieke gedichten en verhalen, maar ook voor de bijbel. Deze stroming staat ook wel bekend als het Humanisme. Terug naar de bron of oorsprong. Want die geeft de echte bedoeling het beste weer.

De ouders van Erasmus zijn niet onbemiddeld en geven hem een goede opvoeding. Al op jonge leeftijd krijgt hij les in het Latijn op, een voor die tijd zeer moderne wijze, van Alexander Hegius in Deventer. In die tijd revolutionair. Dat legt de basis voor zijn latere doel om alle klassieke stukken, inclusief de bijbel, in Latijnse en/of Griekse vertalingen te publiceren. Daarnaast publiceert hij ook eigen werk. Lof der Zotheid is een beroemd voorbeeld. Eén van de kernboodschappen is dat alleen dwazen tegen de stroom ingaan. Het is gemakkelijker je te confirmeren aan de meerderheid. Ook als dat ‘zot’ is.

Bij zijn publicaties wordt hij enorm geholpen door de boekdrukkunst. Een net volwassen geworden industrie. Daar waar vroeger boeken met de hand werden overgeschreven is het nu mogelijk om zijn boeken snel in de markt te zetten en te verspreiden.

Op jonge leeftijd verliest hij beide ouders en wordt door zijn voogden gedwongen het klooster in te gaan. Hij blijft zijn leven lang een geestelijke.

Hij wordt een belangrijke auteur. Bekend en beroemd. Zijn doel om de bron van de bijbel te publiceren brengt hem regelmatig in conflict met een deel van de Katholieke kerk. Het is voor Erasmus enorm laveren tussen vele klippen. Het is de tijd dat Luther zijn revolutie in de kerk start. En in die tijd als ketter te worden beschouwd was niet fijn.

Het loopt wel goed af met Erasmus. Hij eindigt als gefortuneerd auteur en zijn leven kent een normaal einde.

Prachtig boek. Niet alleen over Erasmus, maar ook over de late middeleeuwen. Langereis neemt de tijd om de achtergrond van die tijd te beschrijven. Je krijgt een goede indruk van het leven toen. De rol van de kerk, reizen, het kloosterleven, de opkomst van de boek druk kunst, de revolutie van Luther, en de rol van de adel. Het leven van Erasmus was niet doorsnee. Daar waar de meeste mensen op 1 plek hun leven doorbrachten, reist hij zeer regelmatig in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland, maar ook Rome zijn reisdoelen van hem.

Ik kende Erasmus niet, terwijl zijn naam toch nog steeds regelmatig opduikt in de wereld van vandaag. Erg interessant om te achterhalen waarom dat nu precies het geval is.

Erasmus is hét bewijs van het tegenovergestelde van wat hij in Lof der Zotheid beschrijft. Het heeft zin om je eigen onafhankelijke koers te varen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van EdwinCG

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.