Advertentie

Een zeer klassiek boek. Zeer populair in de vorige eeuw. Vader en zoon op een tocht op een motor van oost naar west in Amerika. Tijdens de tocht denkt de protagonist na over filosofische vraagstukken. Dat onderzoek neemt de vorm aan van een Chautauqua; een begrip uit de wereld van de indianen. Meest dichtbij komt het concept studie- en leerschool.
De korte samenvatting zou zijn dat hij pleit voor een geïntegreerde benadering van vraagstukken van wat hij noemt de klassieke/analytische en de romantische/emotionele benadering. Van feiten en gevoel. Van exacte wetenschap en filosofie. Van ingenieurs en geesteswetenschappers. Zijn alter ego Phaedrus heeft dit in een vorig en parallel leven geprobeerd en is er door de klassieke school uitgegooid.
De verbinding wordt geleverd door het begrip ‘kwaliteit’. De neutrale en nog niet benoemde waarneming voordat de intellectuele rationalisering plaatsvind. Een soort ‘bron’. Het verbinden van de oneigenlijke splitsing van geest en materie.
Een zeer interessant thema. Wat in de uitleg soms ingewikkeld gepresenteerd wordt. Met recht een klassiek boek over nog steeds actueel thema.

Reacties op: Chautauqua van Oost naar West

116
Zen en de kunst van het motoronderhoud - Robert M. Pirsig
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners