Liefde voor een Nimfijn

Elbert Grift Elbert Grift
27 mrt 2020

Humbert Humbert is een man die emigreert van Europa naar Amerika, hij is van nature geobsedeerd door, zoals hij dat zelf noemt, nimfijnen, dat zijn zeer jonge vrouwen (leeftijd 12,13,14 jaar) ; hij trekt in bij me vrouw Haze en haar beminnelijke dochter Dolores, hij raakt compleet van slag door haar en het is wederzijds, het meisje is dan pas 12.
Om dichter bij haar te komen trouwt hij met de moeder, maar als zij de liefde ontdekt tussen hen, gebeurt er iets onverwachts maar tevens iets wat Humbert goed uitkomt en waardoor de liefde voor Lolita zich kan ontplooien.
Het gaat een paar jaar goed, maar dat komt er een flinke kink in de kabel door een derde.
Dat dit boek opzien baarde en op walging stuitte kan ik mij zeker voorstellen, het zal je maar gebeuren dat zo'n heerschap zich bijvoorbeeld aan jouw dochter vergrijpt, maar als je dit er buiten laat en je toch in de schrijver kan verdiepen is het een schitterend boek die met veel humor is geschreven maar ook met een diepzinnige uiting van de liefde dat je bijna begrip begint te voelen, bijna zeg ik, sommige mensen hebben dit boek beoordeeld als porno, maar dat slaat helemaal nergens op, dat dit boek gepubliceerd werd in 1955, 65 jaar geleden verbaasde me wel, de Olympia Press die het aandurfde om tot publicatie over te gaan heeft dit geen windeieren gelegd denk ik.

Meer recensies van Elbert Grift