Moderne Lolita
Vanessa Wye is leerlinge op een college waar Jacob Strane leraar is, in het begin lijkt er niets aan de hand, maar dan begint de klik, die er duidelijk is, zich meer en meer te ontwikkelen.
De klik wordt langzaam maar zeker een toenadering van een 15-jarige leerling met de 42-jarige docent en het wordt broeierig, het is duidelijk dat het tot iets gaat leiden, hoewel Jacob weet dat hij met iets bezig is wat niet door de maatschappij getolereerd kan hij het meisje niet weerstaan, maar het is wel liefde van 2 kanten.
In tegenstelling tot wat vaak gebeurt, waait de liefde, die inmiddels is ontaard in een explosieve sexuele relatie, vanzelf weer over, maar hier niet, hier blijft het verlangen ook na jaren bestaan, ook als de relatie ruw wordt beëindigd.
Het verlangen naar elkaar blijft bestaan en de vraag blijft dan heeft Jacob zich wel vergrepen aan het meisje als er sprake is van langdurige blijvende gevoelens voor elkaar, de relatie kon de vooroordelen in ieder geval niet in stand houden.
Het is in principe hetzelfde verhaal als Lolita van Nabokov, alleen is hier de hoofdpersoon het 'slachtoffer' en daardoor krijgt de lezer een idee hoe het zou zijn als de dader niet als misbruiker wordt gezien maar als een beminnelijke geliefde.
Het is een prima geschreven boek, en ik kon me ook goed in leven, maar als ik mezelf afvraag hoe ik als vader zou reageren als het mijn dochter zou gebeuren, kan ik daar geen antwoord opgeven, daarvoor kan ik me het dan weer niet goed voorstellen, gelukkig hoeft dat ook niet nu ze ruim de 20 gepasseerd zijn en dus volwassen.