Het korte leven van een soulband. (voorloper Utopia Avenue?)
Jimmy staat aan de basis van de oprichting van een soulband die in het begin al dreigt te mislukken, maar door de toevoeging van onder andere een achtergrondzangkoortje, bestaande uit 3 mooie dames, lijkt de band succes te gaan oogsten, zij het met covers.
Op het moment dat er een platencontract binnen gehengeld kan worden wordt het pas echt spannend en is de vraag of het voortbestaan van de band nog wel aan de orde is.
Het boek leest zeer snel en wordt opgebouwd met gesprekken die plaatsvinden tussen de bandleden, het is een en al conversaties wat het ook allemaal zeer levendig maakt; ik vond het frappant dat ik hiervoor Utopia Avenue las van David Mitchell en het frappante hierin was dat het verhaal van De Commitments in grote lijnen overeenkomt met dit boek, met dien verstande dat dit boek (de Commitements dus) veel eerder op de markt was namelijk in 1987, je zou haast denken dat David Mitchell zijn ideeën uit dit boek heeft gehaald, neemt niet weg dat ik ook van dit boek heb genoten.