Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Naoorlogse roman over het onverdeelde verlangen naar een thuis

Eline van der Boog 30 april 2024 Hebban Recensent
In De bewaring van Yael van der Wouden woont de bijna dertigjarige Isabel sinds het overlijden van haar moeder alleen in het ouderlijk huis nabij Zwolle. Haar broers Louis en Hendrik zijn jaren geleden al vertrokken en hebben niet veel meegekregen van het ziekbed van hun moeder. Isabel voelt zich door hen in de steek gelaten, maar is zich er tegelijkertijd sterk van bewust dat het huis in de toekomst niet haar, maar oudste broer Louis toebehoort. Het geïsoleerde bestaan dat ze leidt – enkel onderbroken door de bezoekjes van huishoudster Neelke afgewisseld met de ongewenste avances van buurman Johan – en de geruchten dat er in de buurt steeds vaker diefstal voorkomt, dragen eraan bij dat Isabel zich achterdochtig opstelt tegenover de buitenwereld. Wanneer Isabel voor een etentje met haar broers naar Scheveningen afreist, heeft Louis onaangekondigd zijn nieuwe vriendin Eva meegenomen. Eva is in alles de pe(e)rfecte tegenpool van Isabel. Ze is aanwezig, spontaan en zoekt gretig toenadering tot de gereserveerde Isabel. Als Louis de daaropvolgende weken op zakenreis gaat, regelt hij, ondanks protest van Isabel, dat Eva aan de start van de zomer tijdelijk bij haar in huis zal verblijven.

Van der Wouden is schrijver en docent. De bewaring is haar debuutroman die ze in het Engels schreef onder de titel The Safekeep en is vertaald door Fannah Palmer en Roos van de Wardt. Opgedeeld in drie delen volgt de roman de complexe levens van Isabel en Eva die met elkaar verwikkeld raken in het naoorlogse Nederland van begin jaren 60. Vanaf de geheimzinnige vondst in de moestuin kleeft de onderhuidse spanning aan de pagina’s en verspreidt zich geleidelijk naar de haast neurotische manier waarop Isabel zich aan het grote huis vastklampt, de spullen die verdwijnen als Eva haar intrek neemt en de kille vijandigheid tussen de jonge vrouwen die gaandeweg in broeierig verlangen omslaat. De indringende wijze waarop de auteur dit verlangen en seksueel ontwaken beschrijft, doet denken aan Carol van Patricia Highsmith en Call Me By Your Name van André Aciman. Aan de hand van een filmische, diepgravende schrijfstijl die de lezer niet meer loslaat, spit Van der Wouden haar personages vervolgens genadeloos om zodat ze in losse grond komen te staan en gedwongen worden zichzelf en anderen in een ander licht te zien. Ze speelt met de schaduwen in en om het huis waarbinnen steeds een andere, gedetailleerd beschreven glimp van de gebeurtenissen wordt opgevangen. Zo lees je een hartstochtelijk liefdesverhaal over een verboden queer liefde met enkele expliciete seksscenes, een beklemmende familiegeschiedenis over diep weggestopte oorlogstrauma’s en een historische roman met een collectieve boodschap.

Meer nog dan de beschrijvingen in de drie lagen van deze goed doordachte roman, weerklinkt in De bewaring dat wat juist níet uitgesproken wordt. De haperende zinnen in de dialogen, de zwijgzame blikken en het verbergen van ongemakkelijke gevoelens bieden voor zowel de lezer als de personages ruimte voor eigen invulling die gaandeweg onvermijdelijk botst met de werkelijkheid. De plot fixeert zich herhaaldelijk op ‘kijken naar’ en ‘wegkijken van’ en benadrukt daarmee dat enkel opmerken niet genoeg is om te zien zoals het écht is – dat kennis en begrip niet als vanzelfsprekend ontkiemen: ‘Ik kan naar je luisteren als je praat en nog steeds het geluid van je stem missen.’ Van de vooroordelen, bijbehorende schaamte en ontluikende geheimen die zich binnen de muren afspelen, werpt het huis een steeds groter wordende schaduw op de wijze waarop naoorlogs Nederland omging met oorlogsslachtoffers en Holocaustoverlevenden – een geschiedenisles voor een nieuwe generatie lezers. Door vanuit verschillende standpunten te belichten hoe een oorlog zich in mensen kan huisvesten, stelt De bewaring dat te midden van racisme en antisemitisme, conflicten en onwetendheid de behoefte aan een thuis een tijdloos en onverdeeld verlangen is.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eline van der Boog

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?