Diepgaand debuut over rouwproces van vleugellam gezin

Eline van der Boog 11 september 2025 Hebban Team
In haar debuut Kauw van jou schetst Kris Terwindt een gezin in de rouw. Pims vader ligt de hele dag op de bank. Haar moeder is druk aan het werk en ’s avonds wordt er in stilte een afhaal- of kant-en-klaar maaltijd gegeten. Al bijna een jaar is de kamer van broer Huug hermetisch afgesloten. Het is eind juli en Pim heeft zomervakantie. Het is de eerste zomer sinds haar broer Huug er niet meer is. Lange, lome dagen liggen in het verschiet waarop weinig afleiding te vinden is. Pim kan er niet meer tegen en ontvlucht het verstikkende appartement van haar ouders om een ijsje te halen. Buiten ontmoet ze de dromerige en vindingrijke Thilo die samen met zijn vader onlangs in de flat tegenover haar is komen wonen. In de kelders van een van de flats heeft hij tijdens het bouwen van zijn eigen ruimtestation een mysterieus laboratorium ontdekt. Hij neemt Pim mee om op onderzoek uit te gaan. Hun zoektocht brengt een geheim aan het licht dat hen confronteert met Pims rouwgevoelens en weggedrukte herinneringen.

Terwindt neemt de tijd om haar verhaal op te bouwen en psychologisch te verdiepen. Een tikkende klok boven elk hoofdstuk markeert de benauwende situatie van Pim en haar ouders. Tegen het decor van troosteloze flatgebouwen, een ellenlange zomer en een weelderig Brakland ontvouwt zich in een tijdsbestek van zeven dagen het noodlot van Huug en Pims eerste zomer zonder hem. Zoals de apathische houding van haar vader verschilt van het overmatig hard werken van haar moeder, zo contrasteert Thilo’s actieve vrolijkheid met Pims passieve lusteloosheid. Waar Thilo speelt en droomt van avontuur, is Pim op haar hoede en emotioneel afgevlakt. Ze wordt geveld door een ‘hittebeest’ en haar ouders zijn emotioneel onbereikbaar sinds het verlies van Huug, maar benauwen haar met regels zodra zij het appartement wil verlaten:

‘Mijn hoofd begint te draaien. Steeds opnieuw die waarschuwingen. Steeds opnieuw die smekende blikken (…) Als mij iets overkomt, als mij iets gebeurt… Hoe kan mij ooit iets gebeuren als ik nergens heen mag? Ik wil weg hier. Nu!’

Aan de hand van deze uitersten maakt Kauw van jou de machteloosheid van het vleugellamme gezin pijnlijk voelbaar.

Steentjes tegen het raam, briefjes die overvliegen en stiekeme speelafspraakjes – langzaam groeit er in het geheim een vriendschap tussen Pim en Thilo. Ondanks Thilo’s eigen zorgen wakkert zijn optimisme een rebels verlangen aan in Pim om uit de benarde (vogel)kooi van haar ouders te breken. Terwindt beschrijft deze ontwikkeling naar autonomie geloofwaardig, onomwonden en empathisch, terwijl de bij vlagen spannende plot zich focust op rouwverwerking en innerlijke groei. Zware thema’s wisselen moeiteloos af met luchtige scenes. Zoals de titel al doet vermoeden, zit Kauw van jou vol vogels die Pim doen denken aan Huug. Deze beelden verweeft Terwindt met vluchtige symboliek, waardoor de dieren gaandeweg een emotionele lading krijgen. Vogels zijn vrij, laten zich meevoeren met de wind en kwetteren naar hartenlust – ook als ergens stilte heerst. Naarmate het verhaal vordert neemt de actie een duikvlucht wat voor een zekere traagheid zorgt. Hier moet je van houden en het is de vraag of jonge lezers de spanningsboog kunnen opbrengen. Er is veel aandacht voor bezinning in de vorm van onuitgesproken herinneringen, herkauwende gedachten en gevoelens van kwetsbaarheid die gepaard gaan met een plotseling verlies. Kauw van jou is een invoelend debuut dat een diepgaande leeservaring biedt en herkenning schept voor lezers met een vergelijkbaar verdriet.

Deze recensie verscheen eerst op www.elineschrijfthier.nl

Meer recensies van Eline van der Boog