Geschiedenisboek en reisgids ineen

EMBV 13 september 2023
Van de auteur en biograaf René van Stipriaan, die we kennen van het bekroonde boek ” De zwijger” is een nieuw boek verschenen, wederom over Willem van Oranje : ” Het reisboek van Willem van Oranje “. De titel verraad het al een beetje, we gaan ” op reis” met Willem van Oranje.

Met ” Op reis” wordt bedoeld dat René van Stipriaan uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de bewegingen die Willem van Oranje door Europa maakte. Dat onderzoek maakte duidelijk dat Willem van Oranje vanaf zijn elfde jaar heel veel onderweg was. In het boek reizen we dus met Willem van Oranje mee, zo lezen we over Breda, Antwerpen, Brussel, Delft, Dillenburg en zo kunnen we het lijstje nog wel even aanvullen….

In woord en beeld wordt uitleg gegeven over zijn reisbewegingen. Denk daarbij aan vele illustraties en kaarten waarop zijn route wordt weergegeven. Het maakt duidelijk dat Willem van Oranje vele tienduizenden kilometers aflegde…. Daarbij denkend dat reizen in tijd, heel veel tijd kostte en niet zo gemakkelijk was… het ging in die dagen tenslotte alleen maar te paard of in een koets.

Er wordt in het boek niet alleen over zijn reizen verteld, in het boek wordt ook verteld over de bijbehorende geschiedenis feiten, zoals de veldtocht uit 1568 en 1572, Het slagveld in Oost- Nederland en noem het maar op . We lezen dus best wel veel over de strijd van Willem van Oranje tijdens zijn reizen, en maar heel enkel over zijn privéleven.. Maar ja hij was dan ook meer weg dan thuis….

Daarnaast heeft het boek een indrukwekkende lijst van de bezittingen van onroerend goed Nassau in die dagen. Bijzonder lang kunnen we wel stellen… Deze lijst is ook als landkaart weergegeven in het boek, zodat je als lezer een goede indruk van de omvang van de bezittingen.

Naast dat het een geschiedenisboek is, is het ook een soort van reisgids, het brengt mooi in kaart van waar Willem van Oranje vertoefde. Denk daar bij aan : Frankrijk, Duitsland, De Nederlanden, maar ook het hoge Noorden als wel het Zuiden van Europa.

Op het einde van het boek wordt het nog allemaal interessanter want daar vinden we lijst van wat er nu nog over is van die bezittingen, krijgen we als lezer suggesties om er zelf op uit te trekken en in de voetsporen van Willem van Oranje te treden.

Samengevat : Een prachtig, boeiend en interessant boek over Willem van Oranje. Zijn (reis)geschiedenis helder opgeschreven. Je zou het boek kunnen omschrijven als een soort van naslagwerk en reisgids ineen om zelf de wereld van Willem van Oranje te ontdekken… Het boek is dan ook echt een aanrader!

Meer recensies van EMBV