Oostwaarts is de debuutroman van Jolanda Ivonne Clément, en het is een debuut die binnenkomt. In het boek volgen Heindert en zijn moeder. Zijn moeder heeft in de oorlog een relatie met een Duitse soldaat gehad en daar is Heindert het gevolg van. Een relatie met een Duitse soldaat was natuurlijk iets wat je beter niet kon doen. Na de oorlog worden Heindert en zijn moeder daar dan ook nog steeds mee geconfronteerd, met als resultaat dat ze het nergens uit houden en dat moeder Suze het allemaal niet kan verwerken en ziek wordt.

Het verhaal wordt door de ogen van de zoon beschreven. Het is allemaal zeer beeldend beschreven, je ziet de gebeurtenissen dan ook als een film aan je voorbij trekken. Een moffenkind is best wel een zwaar thema en ook in deze tijd best nog actueel. Moffenkinderen hebben tot op de dag van vandaag met de gevolgen daarvan te maken. Het pesten, schelden, maar ook uitgesloten worden van opleidingen etc. alleen omdat je van een Duitse vader bent. Het is moeilijk voor te stellen dat het is gebeurd en nog gebeurd. We zijn toch zo een tolerant landje? Tot op zekere hoogte ja….

Het is boek dat vlot leest, maar toch leg je het boek met regelmaat even weg. Je moet het allemaal even tot je door laten dringen. Als lezer voel je je betrokken bij Heindert. Je leeft met hem mee. Hij heeft dan ook een enorme rugzak mee te dragen. Letterlijk en figuurlijk. Het is een boek wat je vanaf het begin beet pakt en niet meer loslaat. Stap voor stap wordt er na een einde tot gewerkt. Nergens verslapt het, nergens wordt het ongeloofwaardig. Het pas allemaal precies. Het verhaal is dan ook een perfecte combi van fictie met ware feiten over wat een moffenkind zijn inhoudt.

Oostwaarts van Jolanda Ivonne Clément is een fascinerende roman over schuld & onschuld in naoorlogs Nederland. Zeker een aanrader!

Reacties op: Geslaagd debuut

8
Oostwaarts - Jolanda Ivonne Clément
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken