Liefde lost de Leugen op
De Leugen uit het koude Noorden breidt via sterveling Berend zijn macht uit. Na een mislukte vastgoeddeal blijkt Berend omkoopbaar en verspreid hij het gif memorisja van de Leugen onder de bevolking van het koninkrijk.
Door het gif keert eenieder, mens en dier, zich tegen datgene wat hen het allerliefst is. Gelukkig lost Liefde de Leugen uiteindelijk op en is het ‘nu kon een nieuw leven beginnen’ het hoopvolle einde van het boek.
Een mooi plot, uitgewerkt via een overvloed aan verhaallijnen en personages.
Hoewel alle personages uit de sprookjeswereld van het verhaal komen worden magie, pratende dieren, en hulpmiddelen door de verteller vanuit onze eigen realiteit uitgelegd alsof het ook voor de personages bijzonder is.
De steden en natuurgebieden van het sprookjesrijk worden beeldend uitgelegd en als lezer waan je je daadwerkelijk daar.
De gebeurtenissen en personages worden met veel woorden en herhaling beschreven. Dit haalt de vaart op die passages uit het verhaal. Omdat er behoorlijk wat personages met grote rollen in het boek zijn raak je gedurende het verhaal als lezer het overzicht kwijt.
De personages zelf kennen alleen goede of slechte eigenschappen, maken tijdens het verhaal geen persoonlijke groei door en ontlenen hun bijzondere gaven aan magie.
Wat de Leugen, die we tegen het einde van het boek in levende lijve tegenkomen, zelf aan alle macht heeft wordt in het verhaal niet duidelijk.
Een mooi debuut van Gerd Goris.
Een mooi plot, uitgewerkt via een overvloed aan verhaallijnen en personages.
Een mooi debuut van Gerd Goris.