Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Grootvader vertelt

Eus Wijnhoven 06 mei 2024
Het Volendamse hotel Spaander is na de coronapandemie ten onder gegaan. Het was verouderd, maar kende lang glorieuze tijden. De wanden hingen stampvol schilderijen, vaak geschonken door de kunstenaars die er ooit verbleven. In 1980 waren dat meer dan 1000 kunstwerken.
In 1881 kocht de zesentwintigjarige Leendert Spaander een café nabij de haven. Hij liet er een verdieping op bouwen en richtte zich vanaf het begin op kunstenaars: Artist kom binne. Achter het hotel bouwde hij elf ateliers, stuurde ansichtkaarten van Volendam naar kunstacademies overal in Europa en schreef persoonlijk kunstenaars aan. Langzaam maar zeker verwierf het hotel een zekere faam en werd het een ware kunstenaarskolonie. Sommige schilders verbleven er slechts enkele dagen, anderen verbleven er maanden tot jaren. Velen keerden na een eerste verblijf terug. Al was de sfeer onderling joviaal, ook concurrentie, afgunst en pesterijen vonden plaats. Spaander leverde volpension met om de andere dag vis op het menu. De zeven dochters waren graag gezien. Ook de Franse auteur Marcel Proust deed Spaander aan en werd verliefd op (dochter) Wilhelmina Spaander.

“Mademoiselle Wilhelmina est délicieuse…”

Drie van de dochters trouwden met een kunstenaar: Pauline met de Duitse schilder Georg Hering, Trijntje met de Fransman Hanicotte en Conny met de Haagse Wilm Wouters. Hanicotte zou zeventien jaar in het hotel blijven. Rond vijf december speelde hij steevast Sinterklaas voor de Volendamse jeugd.

In De ontdekking van Holland duizelt het je soms van de vele schilders die de revue passeren. Bekende en minder bekende. Bij ieder van hen weet Jan Brokken anekdotes te vermelden waardoor je zou zweren dat hij er zelf bij was geweest.

“Haité, die uit een Engelse hugenotenfamilie stamde en een moustache had waarmee hij de soep kon zeven, maakte wrang-vrolijke prenten in Volendam.”

In Volendam troffen de schilders lankmoedigheid en verdraagzaamheid aan. Volendammers waren tolerant en poseerden maar wat graag voor de kunstenaars. Hun beloning was vaak vele malen hoger dan wat zij met hun dagdagelijkse werkzaamheden bij elkaar scharrelden.
Na de Eerste Wereldoorlog was het gedaan met de ‘Hollandse gekte’: men leek uitgekeken op de Hollandse taferelen met die kenmerkende wolkenluchten. Toch bleef hotel Spaander tot ver in de twintigste eeuw kunstenaars trekken al zou de sfeer nooit meer dezelfde worden als voorheen. Ruim 1400 schilders van over de hele wereld, onder wie zo’n 200 vrouwen, hebben vanaf 1881 hotel Spaander aangedaan.

De ontdekking van Holland is gelardeerd met foto’s van schilderijen van de besproken kunstenaars. Brokken lezen is alsof grootvader vertelt, terwijl de kinderen om hem heen ademloos luisteren. De ontdekking van Holland is wederom een heerlijk verhaal in die typische Brokken-stijl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?