Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Vluchten als het erop aan komt

Eus Wijnhoven 21 juni 2024
In dit vervolg op het autobiografische Wees onzichtbaar, waarin Murat Isisks alter ego Metin Mutlu zichzelf beschermde tegen de boze buitenwereld door zo min mogelijk op te vallen, grijpt de protagonist zijn kans tijdens eens uitwisselingsprogramma van de Universiteit van Amsterdam en de San Francisco State University. Eindelijk kan hij laten zien wie hij is, kan hij uit de schaduw treden in deze volstrekt nieuwe omgeving, waar niemand hem kent.

“Ik wist dat ik, om vooruit te komen, korte metten moest maken met Metin Mutlu uit de Bijlmer, die nog nadrukkelijk in mij huisde.”

De rechtenstudie waarvoor hij naar San Francisco is vertrokken, kan hem maar matig boeien. Metin gruwt bij de gedachte straks op een kantoor te moeten werken en zich de godganse dag over droge wetteksten te moeten buigen. Het keuzevak creative writing dat hij volgt, opent echter een geheel nieuwe wereld:

“Ik merkte dat wanneer ik schreef, ik niet langer bedachtzaam was. Ik aarzelde niet zoals ik dat in conversaties met studiegenoten wel deed … mijn immer sluimerende angst onderdrukkend dat ik zou struikelen over woorden.”

Al snel vormt hij een vriendengroepje met uitwisselingsstudenten Colias – een Beckham lookalike uit München – , de Deen Flemming en de Franse Mathieu. Daarnaast leert hij van zijn huisgenoten op Blake Street: de zelfverzekerde Rylan, de ingetogen Emmett en de onaangepaste Kirk. En Metin durft zichtbaar te zijn, zijn stem te laten horen. Zo niet in gezelschap van Joan Springfield. Dit meisje uit Sacramento maakt diepe indruk op hem. Steevast zit zij naast Metin tijdens de schrijflessen. Ook al spelen de hormonen op, Metin durft haar nauwelijks recht aan te kijken. Pas als hij straalbezopen is op het feestje ter gelegenheid van zijn vierentwintigste verjaardag, duikt hij (met een ander) de koffer in. De dagen erna zijn weer als vanouds: Metin gedraagt zich als overdreven onderdanig ten opzichte van Joan.

“ ‘We kunnen ook roomservice bestellen,’ probeerde ik.
‘Nee, nee, geen roomservice alsjeblieft. De etenslucht blijft dan de hele avond in de kamer hangen, en dan kan ik niet slapen.’ ”

En natuurlijk past Metin zich weer aan. Een doorsnee vierentwintigjarige zou binnen enkele dagen helemaal gek zijn geworden van de zeur Joan Springfield, ongeacht de psychische problemen waar zij mee blijkt te kampen. Metin allerminst, zijn verliefdheid neemt toe en hij probeert haar te redden, al doet hij dat halfslachtig. Eerst en vooral moet zijn haar goed zitten (brylcream!) en als het even echt spannend wordt, vlucht hij als een dief in de nacht. Keer op keer herhaalt zich hetzelfde patroon: als het erop aankomt, geeft Metin niet thuis. Als zijn zus over de problemen in Amsterdam mailt, negeert hij haar mailtjes. Als hij besluit naar Amsterdam terug te keren, deelt hij dat zijn geliefde niet mee, ze zou het toch niet lezen.

In de mist van Golden Gate Park is wellicht Isiks beste boek tot nu toe, al was het nog beter geweest als hij vooral de langere hoofdstukken had geschrapt. Uitweidingen als die over de Folsom Street Fair of over Streetfighter II hadden achterwege gelaten mogen worden. Ook de vele pagina’s die aan David Forster Wallace zijn besteed, kunnen nauwelijks boeien en zijn weinig functioneel voor de ontwikkeling van de relatie tussen Metin en Joan. Daarentegen is het vreemd dat de aanslagen van 9/11 slechts terloops worden vermeld. Gezien de prettige stijl, het voortkabbelende levensverhaal, is het ondanks enkele kritische noten wachten op een vervolg, wanneer Metin zijn ambtenarenbaan bij de gemeente Amsterdam inruilt voor het schrijven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.