Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Magnifiek!

Eus Wijnhoven 29 februari 2024
Terwijl hij nog in Wenen studeerde, publiceerde Daniel Kehlmann zijn eerste roman, Beerholms Vorstellung (1997), maar zijn grote doorbraak kwam met Die Vermessung der Welt (Het meten van de wereld, 2005) dat in meer dan veertig landen werd vertaald en meer dan een jaar op nummer 1 in de Duitse bestsellerlijsten stond. Vaak is zijn werk gebaseerd op historische gebeurtenissen of figuren met een filosofische twist. Zo ook het veel geprezen Tijl (2017) over Tijl Uilenspiegel en de Dertigjarige oorlog.

Lichtspel begint met een interview in een veelbekeken talkshow met de vroegere regieassistent van cineast G.W, Pabst, Franz Wilcek. Er is sprake van een film die aan het einde van WO-II ooit gedraaid zou zijn, Der Fall Molander, maar die spoorloos is verdwenen. Voilà, een vleugje crimi is geboren. De inmiddels licht verwarde bijna 100-jarige Wilcek zou eraan hebben meegewerkt. Probeer dan maar eens de waarheid boven tafel te krijgen. Dan keert Kehlmann terug tot deels verifieerbare feiten.

Lichtspel is gebaseerd op het leven van de Oostenrijkse cineast G.W. Pabst (1885 – 1967). Hij werkte onder andere met Greta Garbo en Lena Riefenstahl. Zijn kassucces met Die Büchse der Pandora (1928), met muze Louise Brooks, droeg bij tot zijn roem, maar bij de intrede van de geluidsfilm en het opkomende nationaalsocialisme vertrok hij met vrouw Trude en zoontje Jakob naar de VS. Ook daar kreeg hij een kans. Hij kon echter onmogelijk werken met de slechte scripts die hem werden aangereikt – vaak in relatie tot westerns – en de middelmatige acteurs die al waren gecontracteerd.

“Wij Duitsers houden niet van paarden.”*

Na de flop van zijn eerste Amerikaanse film, A Modern Hero, krijgt Pabst een aanbod in Parijs te draaien. Als hij echter met zijn gezin in Frankrijk arriveert, blijkt er geen budget meer te zijn, mede het gevolg van de toenemende spanningen in het Europa van de late jaren dertig. Als hij dan ook nog eens bericht krijgt dat de gezondheid van zijn moeder ernstig te wensen overlaat, besluit hij vanuit Frankrijk naar zijn kasteel Dreiturm – een soort herenhuis zonder een enkele toren – te gaan waar hij haar heeft ondergebracht. Iedereen verklaart hem voor gek. Hij zoekt nota bene de oorlog op! Inderdaad sluiten de grenzen vlak nadat zij in Oostenrijk arriveren.

“Maar het is toch mijn moeder!”

En dat terwijl diezelfde moeder Trude niet kan uitstaan en voor rotte vis uitmaakt of erger, en plein publique.

De situatie in Dreiturm blijkt als een blad aan een boom gedraaid: moeder wordt mishandeld door de huismeester en diens vrouw, toegetreden tot het nationaalsocialisme, en ook het gezin van Pabst wordt binnen een mum van tijd aan machtswellust onderworpen. De man die gewend is de lakens uit te delen, degradeert tot sloof. Gelukkig is echter een contact dat hij in Hollywood heeft opgedaan eveneens teruggekeerd naar het vaderland en luidt zijn redding in. Of is dat slechts schijn? Deze General Electric ingenieur Krämer blijkt een rasechte nationalist die Pabst in contact brengt met het propagandaconglomeraat van Goebbels. Al snel wordt duidelijk dat hij kan kiezen tussen het maken van films of het concentratiekamp.

‘ “Bedenk wat ik u bieden kan,” onderbrak de Minister hem, “bijvoorbeeld het concentratiekamp. Op ieder moment. Geen probleem. Maar dat bedoel ik natuurlijk niet. Ik bedoel: denk u eens in wat ik u ook bieden kan, namelijk alles wat u wilt. Elk benodigd budget, iedere acteur die u wenst. Welke film u ook wilt maken, dat is mogelijk. Maar dat weet u, daarom bent u ook naar mij toegekomen.’ ”

Tja, wat doe je dan… De innerlijke strijd is snel beslecht. Van vrijwilligheid was overigens geen sprake, Pabst werd door Krämer verordonneerd zich te vervoegen bij de Minister, anders zouden de gevolgen voor hemzelf zijn.
In Lichtspel wordt de protagonist onderworpen aan duivelse dilemma’s. Het aanbod van die verfoeide nazi’s afslaan en de gevolgen daarvan accepteren of kiezen voor goede opvang van zijn moeder en weer films kunnen maken, zich de lof weer laten toewuiven door de bevolking die hem ooit adoreerde? En al met al valt het toch best mee? Als je tussen de regels/scènes kijkt, laat hij duidelijk zijn afkeer van bepaalde ontwikkelingen blijken, toch? Zijn veel jongere Trude denkt daar anders over. Doodongelukkig is zij, ondanks de relatieve weelde waarin zij weer leven. Zoon Jakob, inmiddels middelbare scholier op de Seyß-Inquart Mittelschule, is een verhaal apart.

“Eens was het lichtspel een jaarmarktattractie: jongleurs, boksende kangoeroes, dansende stelletjes, met wandelstokken zwaaiende mannen.”

Kortom: een allegaartje opportunisten. De goegemeente werd door Zacharias Molander, die onderwijl trekharmonica speelde, opgeroepen vooral niets te missen. Met Lichtspel heeft Kehlmann ons, lezers, eveneens een allegaartje voorgespiegeld, maar een van de meer duistere kant. Dit meest recente werk kan zich meten met Die Vermessung der Welt!

* Aangezien ik de Duitse editie heb gelezen, zijn de vertalingen van eigen hand.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Eus Wijnhoven

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.