Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Het is altijd een uitdaging om een vervolg te schrijven. Waar laat je de personages heen evolueren en hoe ga je het vernieuwend houden? Marcel Heunks lijkt daar geen moeite mee te hebben! Hij publiceert met 'Justin en de Boekbewaarder' een verhaal dat boven het eerste deel uitsteekt en dat belooft veel goeds voor een derde deel!

Justin heeft het boek met uitvalspreuken gelukkig goed verstopt, want na een inbraak blijkt dat ze dieven naar dit boek op zoek waren. Samen met vriendin Marinda en klasgenoot Naomi probeert hij het boek uit de klauwen van Vilinius, de slechte Reuzenkabouter, te houden en daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek.

'Justin en de Boekbewaarder' is een fantasierijk verhaal. Het speelt zich af in 'onze' wereld, maar toch zijn er genoeg magische elementen die de kinderen erg zullen kunnen smaken. De combinatie van beide is eigenlijk een heel goede mix, want daardoor blijft de verbondenheid met de personages behouden en is er toch genoeg ruimte om alle kanten op te kunnen met het verhaal. Het wordt nergens ongeloofwaardig en dat is erg belangrijk voor het leesplezier. De nieuwe elementen krijgen genoeg tijd om goed geïntroduceerd te worden en zo gaat het ook met de nieuwe personages.

De personages uit het eerste deel komen op hun manier allemaal terug en dat is leuk om te lezen. Er gaat een soort familiegevoel uit van 'Justin en de Boekbewaarder', ook al heeft Justin niet veel 'echte' familie om op terug te vallen. Hij slaagt erin om goede vrienden te maken die voelen als familie en die voor hem door het vuur zouden gaan.

Marcel Heunks schrijft erg ongedwongen. De dialogen (ook de interne) voelen realistisch aan en je kan je als lezer een prima voorstelling van de gebeurtenissen maken. Toch wordt er ook veel aan de eigen verbeelding overgelaten, er zijn geen ellenlange beschrijvingen die alles precies omkaderen. Heunks gebruikt een erg natuurlijke schrijfstijl. Zonder veel tierlantijnen houdt hij het geheel nuchter en dat past helemaal bij het hoofdpersonage Justin. Hij is een gewone jongen die af en toe wel erg ongewone dingen meemaakt, en misschien is hij toch specialer dan hij eerst dacht.

'Justin en de boekbewaarder' is een avonturenroman waar veel kinderen van gaan genieten. Het invoegen van alle bijzondere dieren die kunnen opgeroepen worden is een meesterlijke zet om het verhaal naar een extra dimensie te tillen. Welk kind houdt er nu niet van dieren? Ook al zijn ze niet allemaal even lief. De driehoeksverhouding tussen Justin, Marinda en Naomi leidt tot enkele komische situaties en krijgt erg veel ruimte in dit boek. Het is uitkijken hoe dat allemaal verder gaat in het derde deel!

Reacties op: Mooi vervolg

6
Justin en de boekbewaarder - Marcel Heunks
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,50
E-book prijsvergelijker