Lyssa: kostuums en mysterie

Ferry76Visser Ferry76Visser
29 mrt 2021

Op de achterkant van ‘Lyssa’ van Tom Hofland staat dat het boek een ode is aan het kostuumdrama en de romans van de grote Russische schrijvers uit de negentiende eeuw. Dat doet het verhaal voor mij tekort, want het is bovenal een intrigerend debuut van een jonge schrijver van wie de Nederlandse literatuur nog veel moois mag verwachten.
Om te beginnen wordt het verhaal historisch gezien op een realistische en overtuigende beschreven. Zonder teveel te beschrijven over gebeurtenissen uit die tijd, wekt de auteur in zijn debuut de negentiende eeuw tot leven op een sfeervolle manier.
Daarnaast doet de thematiek denken aan ‘Anna Karenina’ van Tolstoij. Deze klassieker gaat over huwelijksmoraal en ‘Lyssa’ gaat in mijn ervaring meer over persoonlijke moraal en jezelf. Of zoals een van de personages zegt:

… het enige wat wij als mens daadwerkelijk bezitten is dat waarin wij wonen: ons lichaam. (p.153)

Lichamelijkheid is een belangrijk motief in het verhaal en vormt een interessant spanningsveld met betrekking tot de persoonlijke moraal. Want wat doe je als er een sterke aantrekkingskracht is tot iemand, terwijl toenadering tot die persoon vanuit moralistisch oogpunt niet kan? Dat laat dit debuut op de juiste manier zien.
En het mysterieuze element in het verhaal is ook genieten! Net als in zijn tweede roman heeft Hofland ook in zijn debuut een sfeerverhogend motief toegevoegd: een ziekte die van mensen beesten maakt. Dit verhoogt ook de spanning en levert enkele heftige passages op.
Kortom voor de literaire lezers die van historie, mysterie en kostuumdrama houden is ‘Lyssa’ van Tom Hofland een aanrader! #lyssa #tomhofland #uitgeverijquerido

Meer recensies van Ferry76Visser