florevdl Hebban Recensent

'Het ergste soort stalker is een stalker die niet beseft dat ze stalker is.'

Het zit Philly McCarthy niet mee wanneer ze eindelijk aan de slag kan als inspecteur bij de Metropolitan Police. Door de reputatie van haar criminele vader moet ze zich dagelijks bewijzen. Als ze na een oproep van huiselijk geweld Tempe Brown opnieuw ontmoet, gaat de bal aan het rollen. Philly redt haar oude schoolgenootje uit de handen van een bejubelde rechercheur. Zij wil de zaak graag verder onderzoeken, maar dat wordt door meerdere collega’s verhinderd. Terwijl Philly op eigen houtje in het verleden van rechercheur Darren Goodall duikt, zoekt Tempe steeds meer toenadering. De toenemende obsessie van Tempe en het feit dat ze haar carrière in gevaar brengt, ontgaan Philly tijdens haar kruistocht om Darren Goodall achter de tralies te krijgen.

Michael Robotham is niet aan zijn proefstuk toe. De 'Joe O'Loughlin'-reeks telt al negen delen en met de 'Cyrus Haven'-serie lijkt hij een waardige opvolger geschreven te hebben. Dat zijn boeken in twintig talen vertaald zijn, bewijst dat Robotham een internationaal gewaardeerde auteur is. Als je van mij bent werd naar het Nederlands vertaald door Daniëlle Stensen.

Er lopen meerdere verhaallijnen door elkaar in Als je van mij bent. Philly McCarthy, de protagonist, is de verbindende factor tussen deze verhaallijnen. Ze is een jonge, ambitieuze politievrouw die op het punt staat te trouwen. Dit is voer voor een boeiend personage waar je veel kanten mee uit kan. Robotham maakt van haar een ijverige jongedame die zich inzet voor mishandelde vrouwen. Een van hen is Tempe die een obsessie ontwikkelt voor Philly.

Stalkers doen het vaak goed in een psychologische thriller. Ook hier is Tempe goed uitgewerkt en vertoont ze de typische karaktertrekken van een belager. Ze is niet te vertrouwen en bij alles wat ze vertelt, vraag je je als lezer af of het wel klopt. Helaas doet Philly dit niet, wat van haar een heel naïeve politieagente maakt. Ze wordt op gepaste wijze gewaarschuwd door haar omgeving. Zo verwijt haar aanstaande haar op poëtische wijze dat ze 'een koekoek in hun nest heeft binnengehaald'. Er zijn ook momenten waarop ze Tempe lijkt door te hebben. Al in deel één heeft Philly dit, enorm knap geschreven, inzicht:

'Ik kan niet bevriend zijn met iemand die er bereidwillig voor kiest om slachtoffer te zijn. Tegelijkertijd is Tempe niet op zoek naar mededogen en klaagt ze niet dat het leven haar ongunstig gezind is. Ze is net een levend mysterie, een wirwar van tegenstellingen die ontward moet worden en weer netjes worden geordend, maar het is niet mijn taak om haar te helen.'

Toch blijft ze haar de komende twee delen toelaten in haar leven. Tempe mag haar huwelijk regelen, ze spreken regelmatig af en gaan wekelijks samen sporten. Wanneer ze ongenodigd en onverwacht opduikt bij meerdere gelegenheden, praat Philly dit steeds goed. Zeker tegen het einde van het verhaal wordt de naïviteit van het hoofdpersonage ongeloofwaardig en storend.

Robotham slaagt erin om enkele maatschappelijke thema’s te verwerken in zijn nieuwste thriller. Black Lives Matter wordt regelmatig vermeld, vooral vanuit het standpunt van de politie. Zij zijn heel wat aanzien en vertrouwen kwijt sinds George Floyd werd gedood tijdens zijn arrestatie. Het is interessant om de gevolgen hiervan te ontdekken via het hoofdpersonage. Verder wordt ook de positie van vrouwen bij de politie aangehaald. Dit gaat van subtiele verwijzingen tot de stereotype mannelijke collega die vindt dat vrouwen bureauwerk moeten doen omdat de straat op gaan voor hen te gevaarlijk is. Dat Robotham deze thema’s in zijn boek weet te verwerken is een grote meerwaarde.

Je zou bijna vergeten dat er in deze thriller ook een moord gepleegd wordt. De journalist die onderzoek doet naar het handelen van Phillys vader wordt vermoord. Hierdoor wordt Philly gedwongen om weer contact op te nemen met de man die ze al jaren niet meer gesproken heeft. Dit zorgt voor een extra dimensie in het verhaal. De moord en de daar bijhorende gevolgen brengen de nodige spanning met zich mee.

Michael Robotham balanceert met Als je van mij bent tussen drie en vier sterren. Dat deze auteur kan schrijven staat buiten kijf maar het te naïeve hoofdpersonage is een groot minpunt. Toch weet deze thriller in zijn geheel te boeien en doet de plot ons de goedgelovigheid van Philly snel vergeten. Als je van mij bent blijft na de laatste pagina nog nazinderen en geeft stof tot nadenken. Je wordt als lezer uitgedaagd om zelf de eindjes aan elkaar te knopen. Een thriller die dat kan, verdient vier sterren.

Reacties op: Thriller die stof geeft tot nadenken

259
Als je van mij bent - Michael Robotham
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken