over wat pesten en racisme met je doet

Friedl 07 april 2021
in dit boek is de jonge Salomé als dochter van een gekleurde vader ( uit Kameroen) en een witte moeder gepest en gediscrimineerd. in haar ouderlijk huis is het ook niet makkelijk als vader zijn werk kwijtraakt en ziek wordt. ze wordt zelf als slimme jongedame op het gymnasium nou ook niet direct opgenomen. haar vader heeft haar geleerd om voor zichzelf op te komen en dat doet ze dan ook, met een ernstig gevolg. door haar daad belandt ze in een jeugddetentie-instelling. ze past er ook weer niet echt bij de rest van de groep. het boek is geschreven met vaart en met name zou het het jonge publiek echt kunnen aanspreken, met de taal van nu en in een situatie die voorstelbaar is. bij Salomé overheerst de boosheid en de opstandigheid, logisch vanuit de puber die ze is. echter er is weinig ontwikkeling, ook komen de nevenpersonages niet echt uit de verf en daarom is dit boek niet volledig geslaagd. voeg daarbij het feit dat het lastig is om te begrijpen wat ze gedaan heeft, terwijl ze verder een slimme meid is, alles bij elkaar maakt dit het boek wat minder gebalanceerd. een plek op de shortlist voor de Librisprijs acht ik dan ook overgewaardeerd. maar wel een goed boek in het genre YA

Meer recensies van Friedl