Poging tot geschiedvervalsing

GustaveClaessens 01 februari 2026
Als je als biograaf een missie hebt, met als doel je hoofdpersoon belangrijker, sympathieker en overtuigender te laten lijken dan de medespelers van de band, ben je niet objectief en wil je de geschiedenis herschrijven.
Vrijwel consequent worden er personen opgevoerd, die menen dat Jones de oprichter en leider was van de Rolling Stones. Het zal kunnen, maar het zal ook niet.
Soms is een groep dynamisch en schommelt de invloedssfeer met een golfbeweging: soms heeft de een meer inbreng, en soms is dat juist de ander. Soms heeft er een een geniaal idee en een ander een muzikale sublieme ingeving.
Het lijkt er op dat de schrijver het leiderschap het allerbelangrijkste aspect vindt en daar dan ook, heel selectief, de reacties van geinterviewden op aanpast. Of juist wat weglaat.
Bij een bezoek aan Tanger, op zoek naar oorspronkelijke volksmuziek, komen ookWilliams Burroughts en Paul Bowles ter sprake. De laatste wordt omschreven als een verdorde schrijverdie maar 1 boek geschreven heeft. Bowles is dan 55 jaar en niet alleen schrijver, ( van meerdere boeken) maar ook componist en was in de jaren vijftig al bezig met muziekopnamen te maken van groepen muzikanten die in Marokko traditionele muziek speelden. En dat komt Brian Jones ook doen, maar de schrijver laat al die relevante info achterwege.
Over het concert in Hydepark, kort na Jones dood, schrijft hij dat Mick Jagger bij dit concert geen aandacht gaf aan Brian Jones, noemt niet 1 keer zijn naam... (Terwijl Jagger als herdenking een gedicht heeft voorgedragen,)
Ook hier doet schrijver precies was hij de Britse boulevardpers verwijt: leugens verkondigen en de werkelijkheid verdraaien om iets anders te suggereren. Kwalijk.
Daarnaast gebruikt Trynka vaak het woord 'wij' alsof hij medestanders nodig heeft en te suggereren dat iets als vanzelfsprekend algemeen aanvaard is. Gebruik gewoon het woord 'ik' als je iets beweerd.
En als je een oordeel over Paul Bowles hebt, zoals deze schrijver, en dat oordeel baseert op een gesprek met een Marokkaanse psychiater in een kroeg dan ben je niet integer bezig: psychiater heeft een beroepsgeheim en mag niets zeggen. Toch hierover publiceren is suspect.
Geen aanrader.

Meer recensies van GustaveClaessens