Oerdegelijke Coben.

Guy Doms 01 mei 2025 Hebban Team
Bestsellerauteur Harlan Coben hoef je niet voor te stellen aan de echte thrillerkenners. De Amerikaanse meesterplotter brengt na het voor Netflix verfilmde “De verbeelding” (2016) dit keer “Misleid” uit. Het is een tweede – zonder enige voorgaande kennis te lezen – deel met (voormalig) rechercheur Sami Kierce in de hoofdrol.

Terug in de tijd, naar Malaga in 2000. Kierce is een jonge Amerikaanse rugzaktoerist. Op een ochtend ontwaakt hij en stelt hij tot zijn verwondering vast dat hij onder het bloed zit. Erger nog, hij heeft een mes in de hand en naast hem ligt het lijk van Anna. De jonge man is helemaal van de kaart en hij heeft geen flauw benul wat er werkelijk is voorgevallen.

Tweeëntwintig jaar later in New York City. Sami Kierce maakt zich, na zijn ontslag als speurder, nuttig als cursusleider criminologie. Tot hij in de klas een bekend gezicht op het lijf loopt. Hij twijfelt er geen seconde aan dat het Anna is, springlevend. De vrouw gaat er meteen vandoor. Koste wat het kost wil en zal hij de vrouw terugvinden, in de hoop het voor hem onvatbare mysterie op te kunnen helderen. Zijn zoektocht confronteert hem opnieuw met zijn duistere verleden. Kierce komt tot de eindconclusie dat hij na al die jaren niet voor gek staat.

‘Mijn aandacht, voor even mijn volledige aandacht, gaat naar de dode vrouw die badend in het bloed op het bed ligt met een mes in haar borst. Razendsnel wend ik mijn blik af.’

Het boek begint krachtig met een flashback naar het verleden. Als lezer word je meteen meegesleurd in een veelbelovend en fascinerend misdaadverhaal. De schrijver blijft halsstarrig plotgedreven en complexe thrillers schrijven, voorzien van vele wendingen en een constante laag spanning. Dit is eveneens het geval in “Misleid”, naar het Nederlands vertaald door Sabine Mutsaers. Coben doet niets liever dan zijn lezers om de tuin leiden. Het verhaal draait voornamelijk rond het mysterie dat Anna heet. Ze is om het leven gebracht en toch staat ze in 2022 levend en wel voor Kierce. De ontknoping is niet vanzelfsprekend; als lezer moet je eerst stevig aan je stoel vastgekluisterd blijven zitten.

Sami Kierce is geboren en getogen in de staat New Jersey. Hij is van Pakistaanse afkomst en spreekt vloeiend Spaans. Fervent regels overtreden en streven naar rechtvaardigheid, het zijn enkele van zijn karaktertrekken. Tijdens het lezen verneem je voldoende over het persoonlijke leven van de ik-verteller. Sami is een boeiend personage; hij beschikt over een helder geheugen, maar na al die jaren kloppen de feiten niet. Dit negeren kan hij evenwel niet. De ex-speurneus staat voor een schijnbaar onmogelijke opdracht; het raadsel rond een levende dode vrouw ontrafelen. Lang niet alle passages zijn op een logische manier te verklaren; sommige zijn ietwat vergezocht. Het hoort eveneens tot de traditionele ingrediënten van de auteur. Net zoals zijn door velen gesmaakte humor die hij op de juiste momenten injecteert, om het geheel een dosis verse lucht in te pompen.

Je hoeft je eigen ogen niet altijd te geloven; dit is precies zo voor de gebeurtenissen in deel een, “De verbeelding”. Telkens komt Coben hier evenwel probleemloos mee weg. Het verhaal eindigt met een verrassende knal; deze vormt wellicht de aanzet tot een derde deel met dezelfde protagonist in een glansrol. Is een volgende oerdegelijke Coben in voorbereiding?

Meer recensies van Guy Doms