Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het rode dossier: heerlijke thriller!

Het rode dossier is de vierde thriller met de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden in de hoofdrol. In dit deel wordt Gerard beschuldigd van de moord op de zoon van de Russische zakenman Sergei Morozov. Tijdens pogingen zijn onschuld te bewijzen lijkt een mislukte politieactie uit het verleden een cruciale rol te spelen en blijkt een zogenaamde ‘vriend’, die titel wellicht niet te mogen dragen. Gerard tracht te achterhalen wie Morozov werkelijk is en wie er schuilgaat achter de bijnaam ‘De Vos’? De situatie wordt helemaal beangstigend wanneer Maaike, Gerards’ vriendin, spoorloos verdwijnt.

“Ze keek weer naar de opname die op straat gemaakt was en Vera herkende met enige moeite het woonhuis van Gerard. Wat was dit? Een figuur liep tussen twee auto’s door, waarvan ze er een herkende als de Audi A3 van Gerard. De persoon liep vervolgens naar de voordeur van Gerards woning. De beelden zoomden in. Iemand stond dit te filmen.”

Van der Pol heeft met zijn eerdere thrillers over Van Dongen en Van der Linden zijn sporen reeds verdiend, maar overtreft zichzelf met Het rode dossier. Wat een uitstekend geconstrueerd verhaal! Die intelligente constructie is echter nog niet alles. Van der Pol hanteert namelijk een beeldende en boeiende schrijfstijl en houdt vrijwel continu de spanningsboog strak gespannen. Bovendien trakteert hij zijn lezers op diverse, verrassende plotwendingen. Van der Pol vertelt met ruime blik, waarbij hij aandacht besteedt aan klaarblijkelijke bijzaken die echter het totale beeld verder verfraait. Mening auteur focust zich uitsluitend op het onderwerp, het onderzoek of het misdrijf. Van der Pol geeft zijn lezers, heel terloops, een brede kijk op meer dan dat.

“Ze liep naar het uiteinde van het stuk land dat om de haven lag en uitkwam aan de monding van de haven. Recht vooruit zag ze de krib met het stukje zand aan de rand waar het lijk door de stroming moest zijn aangespoeld. Het uitzicht vanaf deze plek was fantastisch. Een prachtig landschap met een fraaie meanderende rivierverloop van de Nederrijn die iets verder overging in de Lek.”

Kortom, Het rode dossier is een bijzonder geslaagde thriller, die perfect als losstaand verhaal te lezen is. Van der Pol lijkt zijn speurdersduo steeds beter in de vingers te krijgen en zijn boeken verdienen derhalve een breed lezerspubliek.

De auteur
Ronald van der Pol (1962) is geboren in Driebergen en woont met zijn vrouw in Wijk bij Duurstede. Hij is werkzaam in de financiële sector. In 2010 verscheen zijn eerste thriller Het Groene Huis. Ronald introduceerde daarmee de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden. Het Rode Dossier is inmiddels het vierde boek in deze reeks. Zijn verhalen spelen zich veelal af in en rondom Utrecht.

Uitvoering
ISBN: 9789090342108
Paperback, 433 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water

Gesponsord

Het boomhuis in het bos van TJ Klune is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in oktober. Een geweldig boek voor jong en oud!