Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Radio Transzoeloe: origineel debuut!

Hanneke van de Water 27 augustus 2019
Radio Transzoeloe kent een drietal hoofdpersonen; Else, Sjak en Paul. De drie wonen weliswaar dichtbij elkaar, maar hetgeen hen bindt is radiozender Transzoeloe. Else, Sjak en Paul zijn rond de dertig, dragen een ‘geheim’ met zich mee, zijn enigszins contactvreemd en bevinden zich aan de zelfkant van de samenleving.
Kosters vertelt het verhaal van zijn, ietwat sneue personages op originele wijze en zet daarmee tegelijkertijd zijn lezers aan het denken. Ieder van hen krijgt het podium in eigen hoofdstukken; eigen verhaallijnen. De auteur hanteert een bijzondere aanpak. Hij vertelt het verhaal van Sjak namelijk vanuit de eerste persoon (de ‘ik-vorm), Else krijgt het ‘zij-perspectief’ toebedeeld en het verhaal van Paul wordt vanuit de derde persoon benaderd. Dat lijkt vreemd, maar is waarlijk verfrissend en gedurfd. Wat een originele aanpak!
“…een mailtje van Francien. Francien wil graag Frans Bauer horen. Dan verlang je toch verdomme spontaan naar spam over viagra. Beste Francien, we spelen hier geen Bauer. Laat Bauer de tering krijgen, we hadden het over Young. Bauer is de dikke bard van het cafetariaproletariaat, Young de melancholische kampioen van de babyboomers.”
Radio Transzoeloe is een station dat uitsluitend nummers ten gehore brengt die het hadden verdiend om de hit-status te behalen. Dat is echter niet gebeurd. Ook dat klinkt behoorlijk sneu, net als de personages waar het in Radio Transzoeloe om draait. Toch is het boek zeker geen zwartgallig geheel. Integendeel. Kosters heeft kans gezien een verrukkelijk verhaal te creëren rond Sjak, Paul en Else. Een verhaal waarbij je als lezer zó hoopt dat zij de dromen die zij najagen, kunnen realiseren.
Koster doet dit alles in een uiterst fraaie schrijfstijl die zo nu en dan haast poëtisch aandoet en in een ritme waar je als lezer comfortabel tegenaan leunt. Bovendien is de taalbeleving van deze auteur zeer verfijnd. Niet alleen in het karakteriseren van de personages, maar ook in de sfeertekeningen en de diverse fraaie metaforen waar Koster zich van bedient.
“Je neemt een omweg terug langs de rivier, in de uiterwaarden schuren koeien hun schoften langs een boom. De verroeste windmolen die langs de rivier staat, steekt als een pluizenbol boven de vlakte uit en weigert zijn bladen af te geven aan de wind.”
De keuze van de nummers die op Radio Transzoeloe ten gehore worden gebracht is niet willekeurig. Qua emotionele lading passen ze precies bij het moment van het verhaal waar zij opdoemen.
Enfin, het mag duidelijk zijn dat Koster het weet te bewerkstelligen dat zijn lezers meeleven met de gehandicapte Sjak en zijn radioprogramma’s, de wat zwaarlijvige Else die sinds kort weer alleen door het leven gaat na een heftige (SM)relatie met een man die haar van haar spullen beroofde en de wannabee kunstenaar Paul die noodgedwongen in zijn bestaan voorziet via een saaie kantoorbaan. Ziet het drietal kans het leven te keren? Dát is wat je als lezer wilt weten.
Kortom, Koster heeft met Radio Transzoeloe een veelbelovend debuut afgeleverd. Een boek over tekortkomingen, teleurstellingen, kwetsbaarheid, dromen en harde werkelijkheid. Een boek dat een spiegel voorhoudt en feitelijk zeer universeel is.
Over de auteur
Kosters (Zutphen, 1978) begint met schrijven in 2004; liedjes voor de pop/rockformatie Control en later voor bluesrockformatie Cellblock, waar hij als zanger/gitarist door het leven gaat. Van daaruit volgt al snel de stap naar poëzie. Kosters werd de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse literaire tijdschriften en op diverse literaire websites. Hij is bovendien stadsdichter van Deventer voor de periode 2017-2019, en lid van het Overijssels Dichtersgilde. In 2018 verscheen zijn debuutbundel Inwoner bij uitgeverij Anderszins.

Uitvoering
Uitgeverij Godijn Publishing
ISBN: 9789492115935
Paperback, 250 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
http://ht-c-communicatie.nl/

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Hanneke van de Water