Uitgekookt: uitstekende tweede thriller van Craenbroek!
Centraal in Uitgekookt staat Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager bij Vlaamse Openbaar Ministerie. Zij krijgt een zaak toebedeeld van een arts die diverse fouten maakt, die de dood van zijn patiënten tot gevolg hebben. Margaux bijt zich vast in de zaak. Tegelijkertijd wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen en belandt een jonge man, volledig verlamd na een tragisch ongeluk, in het ziekenhuis. Bestaat er een verband tussen de diverse zaken? Je leest het in Uitgekookt.
Craenbroek debuteerde met de thriller Uitgebroed die bijzonder enthousiast werd ontvangen. Nu is er dus een tweede thriller van de hand van deze auteur. Met Uitgekookt bewijst Craenbroek dat het succes van haar debuut geen toevalstreffer was, maar dat zij met recht een schrijftalent genoemd mag worden.
“Buiten vroor het dat het kraakte, al weken aan een stuk was het berekoud. De grote zaal in het oude gerechtsgebouw van Leuven zat afgeladen vol. De kerstdagen waren een paar weken voorbij, de kalkoenen verteerd, de fitnessabonnementen vernieuwd. De woorden van vergiffenis en mededogen waren, samen met de glanzende kerstballen en het zilveren feestbestek, alweer lang opgeborgen.”
Het feit dat Craenbroek werkzaam is geweest als gerechtsarts, sijpelt door in haar verhalen en dat geeft een uiterst boeiende extra dimensie. Daarnaast weet deze auteur haar personages zeer levensecht over het voetlicht te brengen en weet ze gaandeweg het verhaal haar lezers te trakteren op diverse verrassende plotwendingen.
Haar schrijfstijl is even fraai als in haar eerste boek; wellicht zelfs nog iets vloeiender. De structuur is zelfs nog beter. Dat zegt overigens niets over Uitgebroed, maar alles over deze nieuwe telg. Het subtiele Vlaamse sausje waarmee het geheel is overgoten is alleen maar charmant en nergens storend voor de Hollandse lezer.
Uitgebroed is grotendeels geschreven in de derde persoon, met uitzondering van een aantal hoofdstukken die zijn geschreven in de eerste persoon. Deze perspectiefwisseling is verfrissend en maakt nieuwsgierig, want wie is dit ‘ik-personage’?
“Eén ding was zeker: ik had het niet gedroomd en gek was ik ook niet. Er was iemand die me had willen vermoorden en net op tijd, door de komst van Ali, was tegengehouden. Iemand die eruitzag als dat jongetje met wie al de ellende tien jaar geleden begonnen was.”
Kortom, Craenbroek heeft zichzelf overtroffen én haar naam als talentvol thrillerauteur definitief gevestigd.
De auteur
Met haar debuutroman Uitgebroed vestigde auteur Pat Craenbroek (1966) direct haar naam. Enthousiaste reacties en fraaie recensies vielen haar ten deel en haar boek werd voor vijf verschillende prijzen genomineerd. Craenbroek is werkzaam geweest als gerechtsarts en was, vanuit deze functie, betrokken bij tal van onderzoeken. Die kennis vertaalt zij op aantrekkelijke wijze in haar boeken.
Uitvoering
Uitgeverij Hamley Books
ISBN: 9789463967150
Paperback, 350 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
De auteur
Uitvoering