Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Boeiende mix van feiten en fictie in roerige middeleeuwen

Helma Koot 03 april 2024 Hebban Recensent

Simone van der Vlugt heeft zich na een succesvolle carrière als thrillerauteur nu voornamelijk toegelegd op het schrijven van historische romans, waarvoor ze gedegen onderzoek verricht. Voor Bloedlijn is ze in het leven van Willem II - Rooms-koning en Graaf van Holland en Zeeland - en zijn zoon Floris V gedoken.

'De wat zakelijke schrijfstijl past goed bij de interessante geschiedenisles die Van der Vlugt je voorschotelt.' – recensent Helma

Bloedlijn speelt zich af over een relatief korte periode tussen 1254 en 1282. De auteur schetst een roerige periode vol oorlogen om gebieden te verdedigen of te veroveren. Er werden tal van bondgenootschappen tussen adellijke huizen afgesloten om ervoor te zorgen dat de macht bestendigd of nog verder uitgebreid werd. Het arrangeren van huwelijken bij de geboorte van een kind was daarbij niet ongebruikelijk, hoewel het door de hoge kindersterfte allerminst zeker was of het huwelijk ook daadwerkelijk gesloten kon worden. Die gearrangeerde huwelijken zorgden er wellicht voor dat het erop nahouden van minnaressen oogluikend werd geaccepteerd. De feitelijke geschiedenis leert dat Willem II er meerdere minnaressen op na heeft gehouden en volgens de overlevering een buitenechtelijke zoon heeft gekregen. In deze roman heeft Van der Vlugt ervoor gekozen om voor Willems minnares Kathalijne, eigenaresse van een succesvolle brouwerij, en hun (bastaard)zoon Alard, fictieve personages op te voeren waardoor ze haar eigen fantasie kon laten spreken zonder beperkt te worden door geschiedkundige feiten en toch geloofwaardig het harde dagelijkse leven van het gewone volk dat ver stond van het politieke steekspel dat op adellijk niveau schering en inslag was te beschrijven. Het resultaat is een boeiende mix van feiten en fictie.

De wat zakelijke schrijfstijl past goed bij de interessante geschiedenisles die Van der Vlugt je voorschotelt. Dat betekent niet dat de emotie in het verhaal ontbreekt. Die komt vooral tot uiting in Kathalijnes verhaallijn als zij geconfronteerd wordt met haar buitenechtelijke zwangerschap die haar noodzaakt om (te) snel te trouwen. Haar echtgenoot ontpopt zich van de beminnelijke man die haar het hof maakte tot een tiran die haar mishandelt en de brouwerij op het spel zet om koste wat kost deel uit te gaan maken van het stadsbestuur.

Het boek is opgebouwd in vijf delen met als rode draad de terugkerende machtsstrijd met West-Friesland. Een koppig en opstandig volk dat weigerde zich aan Willem II te onderwerpen. Dit leidde tot bloederige oorlogen met honderden doden waarbij vrouwen en kinderen rücksichtslos werden neergemaaid en dorpen platgebrand, zonder dat er een overwinnaar uit de strijd kwam. Een strijd die Willem II op slechts 29-jarige leeftijd fataal werd. Dat de West-Friezen Willems dode lichaam verborgen, was vele jaren later voor zijn zoon Floris de belangrijkste drijfveer om opnieuw ten strijde te trekken om het stoffelijk overschot van zijn vader op te sporen en naar huis te brengen.

Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. In eerste instantie vanuit Willem en Kathalijne, dat zowel een intiem kijkje geeft in hun individuele leven als in de momenten dat ze samen zijn. Na Willems dood verschuift zijn perspectief naar zijn zus Aleid die de vierjarige Floris onder haar hoede neemt. Dat geeft een interessante nieuwe invalshoek aan het verhaal, waarin duidelijk wordt dat het voor een vrouw praktisch onmogelijk is om de scepter te zwaaien in een door mannen overheerste maatschappij met edelen die niet staan te trappelen om een bondgenootschap met een vrouw aan te gaan. Hiermee trekt de auteur een parallel naar Kathalijne en wordt duidelijk dat, hoewel ze in verschillende milieus vertoeven, de problemen waar ze als vrouw mee geconfronteerd worden vrijwel identiek zijn. Tot slot wordt met de toevoeging van het perspectief van Floris gedegen toegewerkt naar de laatste beslissende strijd met West-Friesland. Pas dan komen de levens van Floris en zijn halfbroer Alard bij elkaar als zij samen ten strijde trekken, de West-Friezen volledig in de pan hakken en na een scène die je doet gruwen van afschuw het lichaam van hun vader vinden.

Met Bloedlijn is Van der Vlugt erin geslaagd om een stukje in de vergetelheid geraakte vaderlandse geschiedenis beeldend voor het voetlicht te brengen.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een oud boek' en 'Lees een gevaarlijk boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Helma Koot

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.