Terugkeer

Henny Valkenberg Henny Valkenberg
28 apr 2026

Ik mocht dit boek lezen als lid van de lezersjury voor de Hebban Thrillerprijs 2026, waarvoor mijn dank.
Dit boek is deel 1 van de trilogie de Mergellandmoorden van de Gouden Strop Winnaar 2013.
De cover is heel mooi en laat Limburg zien met een vakwerkhuis (een plaatje voor een toeristenfolder). Allereerst moet ik melden dat ik in deze regio geboren ben en nu nog woon. Een van de dorpen waar het verhaal speelt is voor mij heel bekend. Mogelijk wordt mijn recensie van deze thriller hierdoor beïnvloed (en wel positief). De hoofdpersoon Alex Nievelstein keert na een traumatische ervaring in Amsterdam terug naar zijn geboortestreek Limburg en wordt leider van een cold-case-team. De eerste cold-case-team die men oppakt is de moord op een jonge vrouw en moeder. Al snel wordt duidelijk dat ook in Limburg corruptie en seksueel misbruik voorkomt. Alex is een interessante persoonlijkheid enerzijds zijn traumatische ervaring in Amsterdam en anderzijds in Limburg zijn slechte relatie met zijn vader en de zorg voor zijn zusje met het Downsyndroom. Het lukt Alex en zijn team de cold-case op te lossen. Echter de relatie met zijn vader wordt niet beter nu hij in Limburg is. Het boek is goed geschreven en heeft meerdere verhaallijnen. Maar het is steeds duidelijk wiens verhaal verteld wordt. Op het einde is er een cliffhanger, wat ik meestal niet leuk vind. Echter bij deze thriller wist ik dat deel 2 ‘Vergelding’ begin 2026 verschijnt. Ik heb deze thriller met heel veel plezier gelezen, ik vind het een goede thriller met coleur locale en mijn waardering is dan ook 4 sterren. Ik heb deel 2 ook reeds gelezen en ervan genoten en ben heel benieuwd naar deel 3 'Finale' dat in september 2026 verschijnt.

Meer recensies van Henny Valkenberg