Verbluffende crime

Her_booksandcat 25 januari 2026

Ik mocht opnieuw vooruitlezen, het vervolg op De Mergellandmoorden. (Nog 3 dagen slapen, 27 januari verschijnt ‘vergelding’)

Vergelding, het tweede deel en vervolg op Terugkeer, durf ik bijna nog beter te noemen dan deel één. Het verhaal pikt meteen weer op en bevat enkele sterke terugblikken naar het eerste deel, waardoor alles opnieuw helder voor ogen komt en je vlot weer in het verhaal zit.
We bevinden ons opnieuw in het Limburgse decor rond Valkenburg, een sfeertje dat Michael doorheen het verhaal erg beeldend weet te omschrijven.

Voor mij resulteert dit opnieuw in een verbluffende crime; sfeer, sterke personages die aanvoelen alsof je ze echt (& nog beter) kent, een knappe samensmelting van heden en verleden en een constante spanning.
Vooral het verhaallijn rond het nonneninternaat liet me niet los. Die passages waren rauw, ronduit verontrustend, en bezorgden me meer dan eens koude rillingen.

We volgen verder Alex, hoofdinspecteur bij cold cases. Hij is nog steeds in de ban van zijn laatste zaak, een cold case die op zijn netvlies gebrand staat. Wanneer hij op weg gaat naar zijn vader voor de verjaardag van zijn zusje Emmie, krijgt hij opnieuw een zware klap te verwerken. Bij aankomst treft hij een ravage aan..en zijn vader, levenloos in zijn stoel. Wat is hier gebeurd?

Daarnaast blikken we terug naar 1974. Petra mag haar studies afronden aan een katholiek meisjesinternaat bij de nonnen. Gedisciplineerd en zonder ruimte voor afwijking. Petra heeft echter moeite met binnen de lijntjes te lopen..iets wat moeder overste niet ontgaat. Als straf wordt zij, samen met andere ‘ongehoorzame’ meisjes, opgesloten om te “bezinnen” in een afgelegen cel. Wat zich daar afspeelt, is nauwelijks te bevatten..Petra gaat tot het uiterste om dit te stoppen.

Wanneer Alex en zijn team zich willen vastbijten in een nieuwe zaak, stuiten ze in het archief op een brief, een getuigenis van een man die eind jaren ’70 verbleef in het klooster bij de nonnen. Vanaf dat moment komt de waarheid dichterbij..

Veel vragen.Veel om op te lossen.Veel te weinig tijd.
Mysterie alom & dikke 5 sterren waard!

Meer recensies van Her_booksandcat