Het Noors Genootschap
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Het genootschap, geschreven door Machteld van Zalingen, gelezen. Als klein meisje is Ira aan een brand ontsnapt, een brand waarbij zowel haar ouders als haar broer omkomen. Doordat haar ouders er niet meer zijn groeit ze op in een pleeggezin in Friesland. Ergens heeft ze nooit zo gelooft dat haar broer tijdens de brand is omgekomen. Jaren later werkt Ira als onderzoeksjournalist. Door onderzoek komt ze er achter dat haar moeder lid is geweest van Het Noors Genootschap. Dit genootschap is een gesloten gemeenschap die leeft naar de wetten van God. Ira besluit om, met behulp van haar vriend Ronne, te infiltreren in dit genootschap. Haar doel is om haar broer te zoeken. Lukt het haar om haar broer daadwerkelijk te vinden? Of wordt ze voor die tijd ontmaskerd? Op de cover zien we een gedeelte van het gezicht van een jonge vrouw, met op de achtergrond een brandende boerderij in de sneeuw. De ondertitel van dit boek: “Ze zeggen dat haar broer is omgekomen bij een brand, maar Ira heeft dat nooit geloofd” maakt mij al erg nieuwsgierig naar dit boek. Het is een cover welke wat mij betreft goed bij het bij het boek past. In het boek lezen we zowel het verhaal van Ira in het heden als het verhaal van haar moeder Freya in het verleden. Deze afwisseling is erg goed gedaan. De spanning wordt rustig aan opgevoerd en is in het verloop van het verhaal steeds beter voelbaar. De manier van schrijven is beeldend en dit vond ik fijn lezen. Hierdoor komen de omgeving en de personages voor mij goed tot leven. De personages zijn goed uitgewerkt. Dit boek is mijn eerste kennismaking met de schrijfster Machteld van Zalingen. Een kennismaking die mij erg goed is bevallen. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de andere boeken van deze schrijfster.