De Lucifermoorden

Hermi1 17 december 2025
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek de Lucifermoorden, geschreven door Alexander Olbrechts, gelezen. In de Vlaamse stad Tienen wordt een man levend verbrand. Het lijkt er wel op alsof hij, overdekt met zwavelpoeder, werd opgebaard. De manier waarop deze moord is gepleegd lijkt heel erg op de moorden van de beruchte lucifermoordenaar veertig jaar geleden. Alleen volgens het onderzoek van destijds, is de moordenaar tijdens de laatste brand omgekomen. Hoofdinspecteur Rudi Smeets en zijn team worden met het onderzoek belast. Rudi en zijn team weten welke rijkswachter de moorden destijds heeft onderzocht en ze brengen hem een bezoek. Omdat ze nog moeten wachten op het dossier van veertig jaar terug, is het team in eerste instantie afhankelijk van de herinneringen van deze oude rijkswachter. Wat kan hij hen nog vertellen over de moorden van veertig jaar geleden? Als toch blijkt dat de Lucifermoordenaar nooit is gestopt, waarom zou hij dan een pauze hebben gemaakt van veertig jaar? Of is er iemand anders die het werk van de Lucifermoordenaar voortzet? Lukt het Rudi en zijn team om de moordenaar te vinden?
Op de cover zien we een lammetje tussen de grijs/roze wolken. Het lammetje lijkt in eerste instantie lieflijk. Maar het verhaal is toch veel spannender en dreigender dan de cover zou vermoeden. Een cover die ook erg passend is tussen de andere covers van deze serie. De Lucifermoorden is al weer het derde deel in een serie. De eerdere boeken zijn De Heraklesmoorden en daarna de Valhallamoorden. Het is naar mijn idee wel goed om, voordat je met dit boek begint, ook de eerdere delen gelezen te hebben. De hoofdstukken beginnen elke keer met een citaat uit de bijbel. Deze citaten worden verder in het desbetreffende hoofdstuk goed uitgewerkt. Door de vlotte schrijfstijl wist Alexander me meteen weer in het verhaal mee te trekken. Het einde was toch onverwachts en had ik niet zien aankomen. Ik kijk al weer uit naar het volgende deel van deze serie met Rudi Smeets en zijn team in de hoofdrol.

4 *

Meer recensies van Hermi1