La Petite Irène

Hermi1 20 september 2025
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek La Petite Irène, geschreven door Brigitte Bloem, gelezen. In dit boek ontmoeten we Tamar. Ze is studente kunstgeschiedenis en in de zomer van 1990 gaat ze als au pair bij een familie in Frankrijk werken. In eerste instantie zijn ze in Parijs, maar de familie gaat samen met Tamar ook nog een aantal weken naar een oude Normandische villa, waar ze vakantie gaan vieren. Hier vind ze een koffertje met foto’s, babykleertjes en twee dagboeken. Ze komt er achter dat deze dagboeken en andere artikelen hebben toebehoort aan Irène Cahen d’Anvers, dochter van een Parijse bankiersfamilie. Irène is in 1880 op achtjarige leeftijd geportretteerd door de beroemde schilder Pierre-Auguste Renoir. Als studente kunstgeschiedenis trekt dit meteen de aandacht van Tamar. Het liefst wil Tamar deze stukken teruggeven aan de familie van Irène. Haar voornemen zorgt voor een jarenlange zoektocht door Frankrijk, waarbij Tamar het levensverhaal van Irène en haar familie probeert te reconstrueren. Het reconstrueren doet ze onder andere door middel van bezoek aan musea en bibliotheken. Lukt het Tamar uiteindelijk om alle puzzelstukjes bij elkaar te krijgen, zodat ze de spullen bij de familie van Irène kan brengen?
Op de cover zien we het portret van de jonge Irène in een mooie jurk. Ze kijkt niet al te vrolijk. Mogelijk vond ze het poseren voor een schilder toch niet zo leuk? Toch is deze cover zeer passend voor het verhaal. De schrijfstijl van het verhaal is vlot en goed te volgen. Zo af en toe worden er stukjes van de gevonden dagboeken tussen het verhaal gevoegd. Deze toevoeging zorgde er bij mij zeker niet voor dat de vaart uit het verhaal ging, maar het is een mooie aanvulling, waardoor Irène en haar familie voor mij meer tot leven kwamen. Al met al een goed boek, welke ook een mooi tijdsbeeld geeft.

Meer recensies van Hermi1

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!