Het landhuis

Hermi1 01 mei 2025
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Het Landgoed, geschreven door Sander Blom, gelezen. Het is december 1944 als de Duitsers een landgoed in Twente confisqueren. Ze maken van dit landgoed in het diepste geheim een lanceerbasis om daar de nieuwste V2-raketten af te vuren. Het plaatselijke verzet ontdekt dit en ze komen dan ook in actie. Koerierster Antje ziet mogelijkheden om zich binnen deze knokploeg te bewijzen. Terwijl er versterking uit Londen onderweg is, wordt de knokploeg verraden. Lukt het deze knokploeg, ondanks het verraad, om zichzelf en ook anderen te redden? Op de cover zien we een besneeuwd bos met een raket en wat lopende mensen. De titel springt er, door de rode letters tegen de witte achtergrond uit. De ondertitel: “elke stap kan haar laatste zijn…. “ geeft, naast het gegeven dat het een historische thriller is, ook al aan dat er spanning in het verhaal plaats zal vinden. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Allereerst vanuit de kant van Antje, naast haar werk in de bakkerij, doet ze ook mee in het verzet als koerierster. Eigenlijk zou ze toch wel graag meer van betekenis willen zijn voor deze knokploeg. Krijgt ze uiteindelijk toch meer verantwoordelijkheden in de knokploeg? En zijn haar ouders op de hoogte van haar verzetswerkzaamheden en hoe kijken ze daar naar? Daarnaast komt ook de burgemeester Ernst aan het woord. Hij is als NSB-er op handen van de Duitsers. En verder komt ook Klaus, een Duitse soldaat, gelegerd op het Landgoed, aan het woord. De verschillende hoofdpersonen uit dit boek worden goed uitgewerkt en zodanig dat ik als lezer toch wel benieuwd was welke keuzes ze, ieder voor zich, moesten maken. Uiteindelijk komen de verhalen van deze 3 personen mooi bij elkaar. Het is mijn eerste kennismaking met de schrijver Sander Blom. Het is me goed bevallen en ik ben wel benieuwd naar zijn andere boeken.

Meer recensies van Hermi1