Wanneer het nacht is en je vreest.

Hermi1 28 april 2025
Via de leesclub van de boekenreizigers heb ik het boek Wanneer het nacht is en je vreest, geschreven door Jacques Van Den Berg, gelezen. Dit boek start met een proloog in 1993 waarbij het nog oorlog is in het voormalig Joegoslavië. Een Bosnische jongen is getuige van een drama in zijn familie. Dit is iets wat hem zijn verdere leven bijblijft. Uiteindelijk komt deze Bosnische jongen in Nederland te wonen, hij kan goed studeren en loopt zijn co schappen op de afdeling Urologie van het ziekenhuis in Leiden. Op deze afdeling Urologie komt hij zijn beulen uit Joegoslavië weer tegen. Door deze ontmoeting verandert er iets in hem. Het een en ander leidt tot gruwelijke gebeurtenissen in Leiden en Oegstgeest. De politie Midden-Holland staat voor een groot raadsel. Lukt het de politie uiteindelijk om de ware toedracht boven water te krijgen in deze gruwelijke gebeurtenissen?
Op de cover kun je in rood en blauw tinten de gezichten van jongemannen zien met een opgeheven arm voor het gezicht. Wie zijn deze jonge mannen? Het lijkt wel of ze terug willen vechten. Maar waar tegen of tegen wie willen ze dan terug vechten? Het verhaal wordt afgewisseld tussen het team die de moorden oplost en periodes tijdens de oorlog in Bosnië. Deze afwisseling in perspectief is goed gedaan en het zorgt er ook voor dat de spanning aanwezig blijft. Ondanks dat de daad absoluut niet goed te praten is, kon ik als lezer toch ook ergens wel met de dader meeleven. De historische gebeurtenissen van de oorlog die zich in Bosnië heeft afgespeeld zijn goed verwerkt in het verhaal. Het is duidelijk dat de schrijver zich goed in deze geschiedenis heeft verdiept. Jacques weet goed actuele thema’s in deze thriller te verwerken. Thema’s zoals schuld, de opvang van de vluchtelingen en hoe gaan we met hen om in de periode dat ze als de vluchteling door de oorlog getraumatiseerd is. Al met al een verhaal welke ook wel even blijft hangen.

Meer recensies van Hermi1