In het begin wel even doorbijten

Het Boekenbijtje 29 december 2025
Iedereen kent wel het verhaal van Adam en Eva in het paradijs, waarbij de verboden vrucht werd gepakt. In 'De andere kant' volgen we een pitje van deze appel, die er voor gaat zorgen dat uiteindelijk een paradijs op aarde ontstaat. Deze profetie is te vroeg bekend gemaakt, waardoor het pitje een paar eeuwen uit handen moet blijven van de mensheid. Holly en Gideon, de vertegenwoordigers van het kwade en de goede, slaan de handen ineen, om het paradijs te voorkomen. Wanneer dit namelijk lukt zullen ze weer moeten terugkeren naar hun saaie kantoorbaan boven.

Ik was meteen weg van de cover. Vooral omdat deze een drie-eenheid vormt met de twee boeken van Miriam die in het begin van 2026 uitkomen. Deze cover zorgde er ook voor dat ik de achterflap oversloeg en in het verhaal begon. Achteraf denk ik dat het wel handig was om dat toch te doen. Het duurde namelijk lang voordat ik in het verhaal zat. Dat had twee redenen. Als eerst was het de schrijfstijl. Deze is uniek en eenmaal gewend leest het lekker, maar het is wel even wennen. Ten tweede was het de opbouw van het eerste deel van het verhaal. Deze nam namelijk behoorlijke sprongen tussen de verschillende tijden en personages in het verhaal. Het kostte mij veel moeite om te begrijpen waar het nu over ging.

Maar ik zette mijn schouders er onder en ging door. Langzaam begon alles in elkaar te vallen en was het tweede deel ineens heel goed leesbaar. Ik begon Holly en Gideon steeds leuker te vinden. Vooral Holly, die om verveling tegen te gaan, soms wel wat kattenkwaad uithaalt, is een vermakelijke personage.

Hoewel de basis van het verhaal een gelovige inslag heeft, is dit leesbaar voor iedereen. Het geeft een unieke kijk op het verhaal van Adam en Eva en het paradijs op aarde. Doordat dit geen dertien in een dozijn verhaal is, is het plot ook niet van te voren te zien. Het is wanneer je er eenmaal in zit een verfrissend en bijzonder verhaal. Ik ben ook zeker benieuwd naar 'De dood en de vrouw' en vooral 'Isolde en Anne'.

Meer recensies van Het Boekenbijtje