Tot op het bot gegrepen
Voor de leesclub Boekvonnis van Boekinkt!! las ik het boek Verstoten van Sterre Collins. Sterre Collins is een pseudoniem van Esther Boek - auteur en Verstoten is haar YA debuut.
Verstoten vertelt het verhaal van de 16-jarige Lucy. Wanneer Lucy 3 jaar is gaan Vincent en Carleen (de ouders van Lucy) uit elkaar. Wanneer Lucy 15 jaar is wil ze graag wat meer over haar vader weten, maar haar moeder Carleen weigert om over haar vader te praten. Ze schildert hem af als een waardeloze vader, die niets van zijn dochter wil weten, vreemd is gegaan en zijn gezin in de steek heeft gelaten. Spreekt Carleen wel de waarheid?
Op een kermis ontmoet Lucy de 11 jaar oudere Fraser. Fraser, opgegroeid in tehuizen en en pleeggezinnen heeft zijn school nooit afgemaakt en werkt nu als ZZP-er. Ze vinden steun in elkaar. Carleen vindt de oudere Fraser maar niks en vraagt zich af of de klussen waar Fraser aan werkt wel kosher zijn. Fraser helpt Lucy bij de zoektocht naar haar vader.
Vincent, de vader van Lucy beschrijft zijn liefde voor Lucy in de dagelijkse brieven die hij schrijft. In het verleden heeft hij wel geprobeerd om contact te houden met zijn dochter, echter Carleen wees hem steeds de deur en wilde hier niets van weten. In zo’n in brieven vertelt hij Lucy over zijn leven.
De personages zijn ontzettend goed uitgediept en gaandeweg het verhaal leer je ze steeds beter kennen. De onderhuidse spanning is goed voelbaar en de gebeurtenissen worden levensecht verteld. Je voelt het verdriet, de onmacht, de boosheid, de liefde wat maakt dat ik mij zelf bijna als een onderdeel in het verhaal voel.
In verstoten komt ook automutileren voor. Een maatschappelijk beladen thema. Ik vind het goed dat juist dit soort moeilijke thema’s verteld worden, in de hoop dat in de huidige maatschappij de drempel lager wordt om over deze onderwerpen te praten en de jeugd, maar ook de volwassen te helpen om over deze thema’s in gesprek te gaan.
Ik heb verstoten in één ruk uitgelezen en het verhaal heeft mij diep geraakt. Hoewel dit boek geduid is als een YA ben ik van mening dat dit boek zeker ook door volwassenen kan worden gelezen. Na het dichtslaan van dit boek heeft het verhaal nog behoorlijk na gesidderd. Het heeft mij diep geraakt en ik kan alleen maar zeggen: Blijf schrijven Sterre/Esther!
Het boek Verstoten van Sterre Collins krijgt van mij 5 dikverdiende kraaien/sterren