Aanrader!
Sylvia Dusault is de dochter van een textielfabrikant. Ze wilt het liefst gaan studeren en het bedrijfsvoering van haar vader in de toekomst overnemen. Maar dat is helaas voor haar als vrouw niet weggelegd.
Maar dan breekt de WW2 uit. Sylvia ziet haar kans en raakt betrokken bij het verzet. Ze krijgt de verantwoordelijkheid voor een korpaal uit het Franse leger. Lukt het Sylvia om hem verborgen te houden voor de bezetter?
Kuypers hanteert een prettige schrijfstijl die wordt gekenmerkt door chilfhanger en chilfhanger. Hierdoor had ik het boek in mum van tijd uit. Het boek is net als Kuypers zijn vorige boek de laatste lente aan de Seine niet één genre te typeren. Spanning op en top maar ook liefhebbers van een romance is dit verhaal aanbesteed.
Het verhaal is deels gebaseerd op de werkelijkheid echter hebben de hoofdpersonages Sylvia en Guy, korpaal uit het Franse leger, niet echt bestaan. Toch zet Kuypers met Sylvia een realitistische personage neer die zeker in deze tijdgeest geleefd zou kunnen hebben. Het meer verantwoordelijk aankunnen dan dat gesteld wordt aan de vrouw. Is iets wat volop in ontwikkeling was in deze tijd. Want waarom zou een vrouw niet deze werkzaamheden kunnen verrichten?
Ook kiest Kuypers ervoor om de lezer kennis te laten maken met een stukje oorlogsgeschiedenis waar ik zelf nog nooit over heb gelezen. Hierbij hint ik op het kamp Bathorn waar korpaal Guy Meyer uit weet te ontsnappen. Het laat maar weer zien hoe complex en uitgebreid de oorlogsgeschiedenis wel niet is. En dat we nog steeds niet uit verteld zijn over deze oorlog.
Het verhaal heeft een open einde. En laat naar mijn mening wel wat ruimte over voor de verbeelding van de lezer. Zelf kan je er eigenlijk een conclusie kan verbinden. Ook laat het dit verhaal ook wat ruimte over om wellicht een vervolg te schrijven. Maar het klinkt wellicht wat cliche maar ik zag dit einde echt niet aankomen!
Het boek is uniek in zijn genre. Het behandeld stuk oorlogsgeschiedenis waar ik zelf nog nooit over gehoord had. Het laat maar weer zien dat we echt niet uit verteld zijn over deze wereldoorlog. Kortom een aanrader!