Leven van twee jonge mensen, een tweeling, tijdens de oorlog, wat een mooi boek

Ineke Minibieb Teentje Ineke Minibieb Teentje
27 mrt 2026

Waar gaat het over;
Dit prachtige boek gaat over het levensverhaal van de tweeling Theo en Tessa. Het wordt beschreven vanaf hun geboorte tot ongeveer het einde van hun leven. Soms gaat het verhaal met grote sprongen, soms bijna van dag tot dag. Theo en Tessa groeien op in Engeland, de tweede wereldoorlog speelt een grote rol in het verhaal. Het eerste gedeelte wordt vooral beschreven vanuit Tessa en speelt zich voor een groot gedeelte af in Frankrijk. Ze wordt daar gedropt als verzetsstrijder en dat gaat niet goed. Daarnaast is iets gebeurt in haar leven toen ze in Parijs was, waar niet over gepraat mag worden en behalve haar moeder, weet niemand ervan, ook Theo niet. Terwijl ze een erg hechte band hebben samen. Dit stuk uit haar leven hangt het hele boek boven de hoofdstukken, pas aan het einde weet je precies hoe en wat er gebeurd is. Het tweede deel is geschreven vanuit Theo en speelt zich af in Engeland. Het gaat over zijn leven als piloot tijdens de oorlog en later zijn zoektocht naar wat er met Tessa is gebeurd en waar ze is gebleven. Daardoorheen speelt zijn worsteling met zijn identiteit en het niet mogen/kunnen zijn wat hij is. Tussen beide is een sterke band die bijna niet te breken is. Toch zijn er dingen die niet uitgesproken worden en dus verzwegen worden voor elkaar.
Wat ik ervan vond:
Wat een prachtig verhaal, ik ben er doorheen gevlogen. Kon het slecht wegleggen. Lori schrijft zeer boeiend en beeldend, ze weet met woorden te schilderen. Je ziet de natuur of het oorlogsgeweld voor je, je ruikt de geuren van het gras of wat er ook maar beschreven wordt. Je voelt de emoties bijna zelf. Ook de beschrijvingen van wat hun is overkomen komt echt binnen. Je leeft met ze mee en ziet het helemaal voor je ogen gebeuren. Soms zat ik met een glimlach en soms met een brok in de keel te lezen. Het verhaal is gebaseerd op historische feiten, maar de personages en alles eromheen zijn verzonnen. Ik heb de historische feiten, die achterin vermeld werden, doorgelezen en vind het bijzonder dat al die dingen echt gebeurd zijn. Theo en Tessa laten mij niet snel weer los. Wat ik nog een klein beetje als open eindje zie, is de vraag of ze Béatrice ook gevonden hebben. Ik dacht even dat Edie op de een of andere manier familie zou zijn. Ik ben echt onder de indruk van dit debuut van Lori. Ben nu al zeer benieuwd naar haar volgende boek.

Meer recensies van Ineke Minibieb Teentje