Zeer boeiend
Waar gaat het over:
Het is een boek over twee jonge mensen die een relatie met elkaar hebben. Machteld komt uit een dorp en heeft een streng Christelijke achtergrond. Met haar vader heeft ze een wat afstandelijke relatie en haar moeder lijkt alleen maar aandacht te hebben voor zichzelf en het feit dat ze een dochter en dus een paar handjes thuis mist. Matthijs komt uit de stad en is opgevoed door zijn moeder. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij nog heel jong was en zijn vader heeft nooit naar hem omgekeken. Matthijs is niet gelovig opgevoed. Beide studeren in de stad. Daar leren ze het studentenleven kennen en nieuwe normen en waarden. Beide moeten uitzoeken wat voor hen belangrijk is. En of het geloof, wat Machteld van huis heeft meegekregen, ook haar geloof is. Dan worden ze, door het aanvragen van de studiefinanciering, geconfronteerd met de biologische vader van Matthijs, die heel graag kennis met hem wil maken. Hij is een soort goeroe binnen een gemeenschap die als een sekte aandoet. Hij wil Matthijs zijn ware ik laten ontdekken en heeft maar weinig aandacht voor zijn vriendin. Dit drijft een wig tussen hun Matthijs en Machteld. Ook zet het Machteld erg aan het denken en aan het twijfelen, over hun relatie, maar ook over zichzelf en haar eigen zelfbeeld. Dit geeft afstand tussen hun beide. Beiden moeten keuzes maken.
Wat vond ik ervan:
Ik werd al vlot door het verhaal meegenomen. Kon me goed verplaatsen in beider posities. Gelovige achtergrond, maar ook in het kind van gescheiden ouders zijn en je vader niet goed gekend te hebben. En dan de confrontatie met de vader die zo heel anders is dan dat ze zelf zijn. De crisis bij Machteld gaat diep en dat wordt door Annette prachtig en pakkend beschreven. Kan merken dat ze ook veel weet van de studierichting van Machteld. Eigenlijk zou ik wel willen weten hoe het verder met hen gaat. Hoe en of hun relatie standhoudt, of Machteld met haar moeder/ouders gaat praten. Hoe de vader van Matthijs hier mee omgaat, er zit qua open eindjes nog best een vervolg in vind ik. Wie weet vindt Annette dit ook. #aanrader dus.