Zo wordt je een goede klimaatactivist

Ineke 07 november 2025
De vliegende klimaatactivist, schrijver: Betje Ton, Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Waar gaat het over:
Betje rolt langzaam in de vragen over het klimaat zoals: wat moet ik daarmee? Wil ik daar wat mee, en hoe dan? Omdat ze striptekenaar is en een goede, is dit een stripboek. Het begint met haar opmerking over het oplaten van ballonnen tijdens een schoolfeest. De reactie van school geeft haar het gevoel een klimaatactivist te zijn. Ze begint te kijken wat dat eigenlijk is en of zij dat ook is. Ze kijkt en overweegt in haar eigen omgeving wat je kan doen om goed voor het klimaat te zijn. Toch krijgt het gevoel dat dit niet genoeg is en gaat op onderzoek uit. Komt in contact met andere klimaat bewuste mensen en loopt een poosje met hen op. Doet mee met een wegblokkade van Extinction Rebellion, maar eigenlijk past dat ook niet echt bij haar. Ze komt in contact met allerlei mensen die iets doen aan of voor het klimaat en gaat iedereen interviewen. Zo komt ze langzaam tot het besef dat wat je ook doet, het bij jou moet passen en dat alle, ook kleine stapjes, helpen. Dit hele verhaal is in stripvorm geschreven en getekend, met de nodige humor.
Conclusie;
Ik dacht eerst dat het een kinderboek is, maar qua taalgebruik is het ook zeer geschikt voor volwassenen. Het maakte me bewust van wat ik doe, wat ik kan doen en laat me nadenken over dingen waarvan je denkt: dat is niets voor mij. Mooi om zo in een soort groeiproces te komen. Het liet mij ook beseffen dat de opmerking: “verbeter de wereld, begin bij jezelf” ook hierin echt opgaat. Kortom een aangenaam boek om met het klimaat bezig te zijn. Hopelijk zet het veel mensen en ook kinderen tot nadenken.

Meer recensies van Ineke