Prachtig boek over de moeder dochter relatie

Ineke 22 januari 2026
Winterpad van Gera Folkers
Waar gaat het over: Celine is opgegroeid bij haar moeder Olga, een stille, afstandelijke vrouw. Ze heeft weinig liefde van haar ervaren. Haar vader was er wel, maar Olga’s gedrag overheerste zijn invloed. Als Olga overlijdt (haar vader was al lang geleden overleden) moet het huis worden leeggehaald. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Celine er weer komt. Ze vindt de Statenbijbel en ontdekt daar brieven van Olga in. Ze zijn aan haar gericht en vertellen over Olga’s verleden. Een soort dagboek. Langzaam krijgt Celine inzicht in het leven van haar moeder en krijgt ze ook meer gevoel voor haar. Ze herkend dingen bij zichzelf en ontdekt dat ze meer op Olga lijkt dan ze dacht. In het boek lopen beide verhalen door elkaar. Het heden van Celine en de ontdekkingen en het verleden van Olga. Olga’s leven wordt in haar “heden” beschreven. Celine krijgt steun van haar man in het ontwarren van alles wat ze leest. Ze gaat opzoek naar de plekken die worden beschreven en komt zo terecht in het dorp waar het grote huis op het landgoed van Olga nog staat. Dat maakt de de brieven nog reëler worden. En wat betekent dit voor haarzelf? Zij is immers de dochter van, dus de erfgename. Uiteindelijk leert Celine dat ze echt door haar moeder geliefd is en kan zij ook echt van haar moeder houden. Maar dat alles was voor haar een heel emotioneel en pijnlijk proces.
Wat vond ik ervan: Wat een prachtig en ontroerend boek. Ik zat echt af en toe met tranen in mijn ogen. De gevoelens van moeder en dochter en beide levens zijn zo goed beschreven. Hun liefde voor elkaar, maar ook het onvermogen om dat te uiten en zo elkaar te vinden. De moeiten die dat weer opleveren en de resultaten daarvan. Ik weet dat wat je in je vroege jeugdjaren beleefd hebt, gevolgen heeft voor je hele leven en ook voor je kinderen. Dat komt hier wel heel duidelijk naar voren. Ik was echt onder de indruk van dit boek. Leuk detail is dat ik een Groninger ben en dus ook de plaatsen zo her en der herken. Mijn moeder heeft nog gewerkt in huize Tavenier bijvoorbeeld. Aan het einde komt nog een onverwachte mooie wending. Echte aanrader.

Meer recensies van Ineke