Prachtig Sinterklaasboek voor ieder kind en volwassene

Ineke 04 november 2025
Waar gaat het over:
Mees is een heel gelukkig en tevreden jongetje die bij zijn opa en oma woont. Ze zijn arm, maar wel gelukkig met elkaar. Elk jaar kijkt Mees uit naar het sinterklaasfeest, hij hoopt Sinterklaas een keer te ontmoeten. Mees hoeft geen kadootjes voor zichzelf maar heeft iets voor zijn opa en oma uitgezocht. Hij heeft dat op zijn verlanglijstje geschreven en die wordt altijd trouw, met de wortel voor het paard, uit zijn schoen gehaald. Maar, zegt opa, verlanglijstjes raken wel eens kwijt. En dat zal de reden zijn dat Mees nooit een kadootje krijgt van Sinterklaas. Mees besluit zijn lijstje persoonlijk aan Sint te geven als hij bij hem op school komt. Maar, wanneer het moment komt dat hij zijn lijstje mag geven is hij zo zenuwachtig dat hij geen woord kan uitbrengen. De letters op zijn lijstje zijn helemaal uitgelopen door zijn zweterige hand. Ohh… De dag erna blijkt Sint de wolkengriep opgelopen te hebben en lijkt het pakjesfeest niet door te gaan. Gelukkig wordt er een vervanger gevonden; Mees. Hij mag Sinterklaas zijn om zo het feest door te laten gaan. En dat doet hij vol vuur en overtuiging. Er gebeurt nog van alles, maar als je dat wilt weten moet je het boek gaan lezen. Mees slaagt er in ieder geval in om pakjesavond door te laten gaan.
Wat vind ik ervan:
Ik vind het een superleuk boek met veel mooie aanknopingspunten om met kinderen over door te spreken. Verschil arm en rijk, roetveeg pieten, ouders die voor Sinterklaas spelen om hem te helpen, iets doen voor een ander zonder iets terug te verwachten, manlijke, vrouwelijke kinder- en verliefde pieten enz. Echt een mooi voorleesboek. Ik heb hem voorgelezen aan mijn kleindochter van 10 jaar. Zij heeft ervan genoten!! Ze vroeg zich wel af waar Mees zijn ouders zijn, dat wordt er niet in vermeld. En aan het einde krijgt Mees toch, onverwacht en ongevraagd, een zak met kadootjes. Ze wilde graag weten wat erin zat. Ook daar gaat het niet om in dit verhaal. Wel grappig dat kinderen daar over nadenken.
Conclusie:
Zeer leuk boek om voor te lezen aan kinderen in de Sinterklaastijd. Zitten veel mooie aanknopingspunten en grapjes in ook leuk voor de voorlezer.

Meer recensies van Ineke