Komt niet echt binnen
23 mrt 2023
- In het Drentse dorp Zweeloo raakt de gemeenschap verdeeld. Men gaat gebukt onder het juk van een grote boer en belangrijk werkgever, tevens de fanatieke voorman van de NSB. Tegelijkertijd worden er dagelijks manden eten naar het bos gefietst voor de mensen die zich daar schuilhouden. De dominee en zijn vrouw willen niet langer aan de zijlijn staan en besluiten onderduikers onderdak te bieden. Het gaat fout als de man met de rieten reiskoffer de psychische druk van opsluiting en verdriet niet aankan.
De menselijke maat geeft grote gebeurtenissen - oorlog, natuurrampen - betekenis. Met dit verhaal slaagt Jos Govaarts erin de dilemma’s tot die proporties terug te brengen. Hoe verhoud je je tot elkaar? Welke keuze maak je als individu? Welke verantwoordelijkheid ben je bereid te dragen?
Toch houdt de schrijfstijl de lezer op afstand van de personages. De veelvuldige herhaling in een bestek van 126 pagina’s is onnodig en de overdaad aan passages in dialect - waarvan ik hier en daar de authenticiteit betwijfel - voegt niet echt toe. Daardoor komt het verhaal niet echt binnen.