Een verhaal met humor
De Franse schrijver Tanguy Viel (Brest, 1973) debuteerde in 1998. Zijn boeken spelen zich af in zijn geboortestreek - Bretagne - met het onvoorspelbare weer en de wat stugge bewoners.
De novelle Paris-Brest verscheen in 2009, de vertaling van Katrien VandenBerghe in 2011.
Louis, de ik-verteller, doet zijn verhaal in spreektaal. Een verhaal met veel humor, waarin de realiteit binnen het verhaal steeds verschuift.
Als negenjarige krijgt Louis de boodschap dat een voetbalcarrière te hoog gegrepen is. Hij besluit schrijver te worden.
Zijn oma is al op hoge leeftijd als zij een erfenis in de schoot geworpen krijgt: een ruim appartement met-zicht-op-de-baai, een vermogen van 18 miljoen francs én de werkster met een zoon die niet wil deugen. De familie kijkt reikhalzend uit naar deze erfenis, vooral wanneer Louis’ vader, vice-voorzitter van de plaatselijke voetbalclub, een gat van 14 miljoen francs in de verenigingskas niet kan verantwoorden.
Louis gaat naar Parijs om te studeren en schrijver te worden. De familiegeschiedenis is onderwerp van zijn debuutroman. Als hij naar Brest gaat om Kerstmis te vieren met de familie, zit het manuscript in zijn koffer …
Paris-Brest valt een beetje in de schaduw van Artikel 353 en Een meisje dat je belt, maar alleszins prettig om te lezen.