Wow! Wat een boek!

issie_books 09 september 2025
Wat een verhaal! De vierde graad is zo’n boek dat je in één ruk uitleest en daarna nog lang in je hoofd blijft rondspoken. Het is cli-fi van de bovenste plank: spannend, confronterend en zó actueel dat je af en toe bijna vergeet dat je fictie leest.

Het verhaal speelt zich af in 2062, in een toekomst die angstaanjagend dichtbij voelt. Half Nederland staat onder water, Zuid-Europa is onbewoonbaar geworden en miljoenen mensen zijn op de vlucht. In Noord-Europa heerst een keiharde dictatuur, waar jongeren verplicht moeten patrouilleren bij de grenshekken. Het is in die setting dat we drie verschillende personages volgen: generaal Verus, die twijfelt aan de koers van het regime; Alex, die zijn verplichte dienst moet doen; en Anna, die samen met haar broer vlucht en koste wat kost de grens wil oversteken.

De kracht van dit boek zit hem echt in de perspectieven. Je krijgt een inkijkje in zowel de machthebbers, de jongeren die gevangen zitten in hun rol, als de vluchtelingen die alles riskeren. Dat maakt het verhaal niet alleen spannend, maar ook aangrijpend en emotioneel.

En dan het einde… wow. Mijn mond viel gewoon open. Het is net zo’n shocker als Klimax: onverwacht, heftig en onvergetelijk. Toch bleef ik na het dichtslaan van het boek ook met een wens achter: dat de echte wereld in 2062 er een stuk mooier en hoopvoller uitziet dan de dystopische toekomst die Van der Rijt schetst.

Kortom: als je houdt van avontuurlijke young adult met spanning, maatschappelijke thema’s en een flinke dosis lef, dan móét je De vierde graad lezen. Dit boek verdient echt een plekje hoog op je TBR!

Meer recensies van issie_books