Indrukwekkende historische roman

issie_books 15 juli 2025
Wat een sfeer heeft dit boek! Ik waande me echt even in het Stockholm van 1913, tussen de prachtige jurken, het geritsel van zijde en de opbouw van dat imposante warenhuis. Ruth Kvarnström-Jones schrijft zó beeldend dat je bijna zelf in de lift van NK stapt en je naam laat borduren op een kanten zakdoek.

In het begin had ik wel wat moeite met inkomen. Het verhaal gaat direct verder op deel 1 en daardoor voelde ik me even een buitenstaander. Sommige personages worden nauwelijks opnieuw geïntroduceerd, dus je mist wat context als je het eerste boek niet gelezen hebt. Maar toen ik eenmaal weer in het ritme zat, werd ik compleet meegenomen.

Wat me vooral raakte was de historische achtergrond: het boek speelt zich af net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, een periode waar ik eerlijk gezegd niet zo veel over wist vanuit Zweeds perspectief. Juist doordat Zweden neutraal bleef, voel je die dreiging op een andere, bijna onderhuidse manier. En wat ik echt fascinerend vond: vrouwen hadden toen nog nauwelijks rechten, zeker niet als ze getrouwd waren. Dat wist ik niet! Toch staan er in dit verhaal zóveel krachtige vrouwen centraal, die ondanks alles hun eigen pad proberen te kiezen. Dat contrast maakt het extra indrukwekkend.

Van roddels op de werkvloer tot gespannen vriendschappen en ambities die botsen met de verwachtingen van de maatschappij, dit verhaal laat zien hoe veerkrachtig vrouwen kunnen zijn, zelfs in een wereld die nog niet naar hen luistert.

De vrouwen van het luxe warenhuis is een sfeervolle, historische roman vol powervrouwen die hun dromen najagen in een tijd vol beperkingen. Ontroerend, stijlvol en leerzaam maar ook echt een eerbetoon aan moed, vriendschap en stille revoluties.

Meer recensies van issie_books