Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dromerig en lieflijk eerste deel van een idyllische serie

Jacky van Dijk 06 oktober 2021
Denk je aan idyllische Britse romans, dan denk je aan Nicola May. Met haar eerdere succesvolle serie, CockleBerry Bay, stal zij al de harten van veel feelgoodlezers. Met Welkom in Ferry Lane introduceert zij een nieuwe set personages om van te gaan houden.

Kara woont en werkt al haar hele leven in Cornwall, in het kleine havenstadje Hartmouth, alwaar zij zorgt voor haar alleenstaande vader en haar lieve oude opa. Haar moeder verliet het gezin toen Kara nog maar een tiener was en ook de relatie met haar oudere zus is afstandelijk. In Hartmouth vult ze haar tijd met haar passie voor bloemen. Hoewel ze eigenlijk bloemist wilde worden, is ze door allerlei redenen nooit aan een studie begonnen. En dus werkt ze al jaren voor een harteloze baas in een bloemenwinkel op Ferry Lane Market. Nadat ze haar vreemdgaande vriend de deur heeft gewezen, staat Kara er sinds jaren weer alleen voor. Op aansporen van haar beste vriendin, besluit ze haar appartement op Airbnb te verhuren, om zo wat extra inkomsten te genereren. Hierdoor ontmoet ze interessante gasten van over de hele wereld, die haar horizon doen verbreden. Wanneer ze een geheimzinnige briefkaart ontvangt met een vliegticket naar New York, ontketent zich een mysterieuze reis met belangrijke levenslessen voor Kara.

Ferry Lane Market is omschreven als een heerlijke idyllische plek, waar iedereen elkaar kent. Als fan van de tv-serie Gilmore Girls, is de gelijkenis dan ook snel gemaakt. May beschrijft op beeldende en warmhartige wijze hoe het er in het havenstadje met de populaire markt aan toegaat. De lezer waant zich als een toerist in het lieflijke dorpje vol met warme personages.

Toch is het soms ook even doorbijten. Er komt een heel cast aan karakters voorbij in het verhaal. Zoveel dat het soms lastig is om iedereen van elkaar te onderscheiden. Zoals het een hechte dorpsgemeenschap betaamt, is iedereen op de een of andere manier wel aan elkaar verbonden. May houdt de lezer goed bij de les door de onderlinge relaties en alle voor- en achternamen constant te benoemen; al wekt het onpersoonlijke daaraan zo nu en dan ook wat ongenoegen op. Hoofdpersoon Kara is een personage dat je niet anders dan in je hart kan sluiten. Kwetsbaar, maar ook onafhankelijk en met een enorm hart van goud. Ook haar markante opa Harry steelt regelmatig de show.

Hoewel May ruim de tijd neemt om Ferry Lane Market en diens inwoners op levendige wijze te portretteren, verloopt de plot daardoor wat traag. Er gebeurt ontzettend veel met van alles en iedereen. Zoveel dat de lezer ongeduldig dreigt te raken. Wanneer Kara dan eindelijk haar reis naar New York aangaat, switcht May naar de volgende versnelling en beschrijft zij een mooie karakterontwikkeling van Kara. Het einde is wellicht wat te gezapig, maar past dan ook wel weer in het totaalplaatje van dit allesomvattende verhaal.

Welkom in Ferry Lane is alles bij elkaar een dromerig en lieflijk boek. Met een warme schrijfstijl bindt May de lezer aan de stuk voor stuk fijne personages, die in de boeken die volgen allemaal de potentie hebben om meer over hun eigen verhaal te vertellen. Het is met smart wachten op de volgende veerboot naar Ferry Lane Market.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jacky van Dijk

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.