Denk je aan idyllische Britse romans, dan denk je aan Nicola May. Met haar eerdere succesvolle serie, CockleBerry Bay, stal zij al de harten van veel feelgoodlezers. Met Welkom in Ferry Lane introduceert zij een nieuwe set personages om van te gaan houden.

Kara woont en werkt al haar hele leven in Cornwall, in het kleine havenstadje Hartmouth, alwaar zij zorgt voor haar alleenstaande vader en haar lieve oude opa. Haar moeder verliet het gezin toen Kara nog maar een tiener was en ook de relatie met haar oudere zus is afstandelijk. In Hartmouth vult ze haar tijd met haar passie voor bloemen. Hoewel ze eigenlijk bloemist wilde worden, is ze door allerlei redenen nooit aan een studie begonnen. En dus werkt ze al jaren voor een harteloze baas in een bloemenwinkel op Ferry Lane Market. Nadat ze haar vreemdgaande vriend de deur heeft gewezen, staat Kara er sinds jaren weer alleen voor. Op aansporen van haar beste vriendin, besluit ze haar appartement op Airbnb te verhuren, om zo wat extra inkomsten te genereren. Hierdoor ontmoet ze interessante gasten van over de hele wereld, die haar horizon doen verbreden. Wanneer ze een geheimzinnige briefkaart ontvangt met een vliegticket naar New York, ontketent zich een mysterieuze reis met belangrijke levenslessen voor Kara.

Ferry Lane Market is omschreven als een heerlijke idyllische plek, waar iedereen elkaar kent. Als fan van de tv-serie Gilmore Girls, is de gelijkenis dan ook snel gemaakt. May beschrijft op beeldende en warmhartige wijze hoe het er in het havenstadje met de populaire markt aan toegaat. De lezer waant zich als een toerist in het lieflijke dorpje vol met warme personages.

Toch is het soms ook even doorbijten. Er komt een heel cast aan karakters voorbij in het verhaal. Zoveel dat het soms lastig is om iedereen van elkaar te onderscheiden. Zoals het een hechte dorpsgemeenschap betaamt, is iedereen op de een of andere manier wel aan elkaar verbonden. May houdt de lezer goed bij de les door de onderlinge relaties en alle voor- en achternamen constant te benoemen; al wekt het onpersoonlijke daaraan zo nu en dan ook wat ongenoegen op. Hoofdpersoon Kara is een personage dat je niet anders dan in je hart kan sluiten. Kwetsbaar, maar ook onafhankelijk en met een enorm hart van goud. Ook haar markante opa Harry steelt regelmatig de show.

Hoewel May ruim de tijd neemt om Ferry Lane Market en diens inwoners op levendige wijze te portretteren, verloopt de plot daardoor wat traag. Er gebeurt ontzettend veel met van alles en iedereen. Zoveel dat de lezer ongeduldig dreigt te raken. Wanneer Kara dan eindelijk haar reis naar New York aangaat, switcht May naar de volgende versnelling en beschrijft zij een mooie karakterontwikkeling van Kara. Het einde is wellicht wat te gezapig, maar past dan ook wel weer in het totaalplaatje van dit allesomvattende verhaal.

Welkom in Ferry Lane is alles bij elkaar een dromerig en lieflijk boek. Met een warme schrijfstijl bindt May de lezer aan de stuk voor stuk fijne personages, die in de boeken die volgen allemaal de potentie hebben om meer over hun eigen verhaal te vertellen. Het is met smart wachten op de volgende veerboot naar Ferry Lane Market.

Reacties op: Dromerig en lieflijk eerste deel van een idyllische serie

648
Welkom in Ferry Lane - Nicola May
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken