Geschreven in de beste Amerikaanse tradities.
Het verleden leeft door in het heden. Een waarheid als een koe. Hoe we dat in dit boek moeten zien, komt de laatste bladzijden naar voren in een mooi slot, met een moralistisch karakter. Ik typ de zoekopdracht in.
' Esbeek. Moord op Rob Sengers. 2004.' is de response. Ik voel aan m'n water dat hier iets niet klopt. Google is van slag klaarblijkelijk. Het is wat met de waarheidsvinding tegenwoordig.
Barriera di Milano, Turijn, een wijk met mensen aan de onderkant van de sociale ladder, een hoge werkloosheid, belabberde huisvesting in smerige woontorens, vuile straten, de 'ndrangheta is machtig. Marokkanen, Albanezen, Italianen en Afrikanen vormen er de rauwe multiraciale samenleving. In dit broeierige sfeertje zit de eerlijke loodgieter Driss Bouda ( 20) in de problemen. Hij heeft een schuld bij de Albanezen, maar is spoorloos verdwenen.
Contrera, een private eye en ex-politieman neemt de klus aan om Bouda op te sporen. Hij wordt ingehuurd door vrienden van Driss, die door hem ooms genoemd worden,. Het is weer eens wat anders dan het jagen op overspelige echtgenoten met achttienjarige minnaressen in hotelletjes in de Corso Giulto. Het blijkt al spoedig dat er heel wat meer aan de hand is. Veel meer.
Een hele mooie thriller volgt, in de beste tradities van schrijvers als Philip Kerr, de in 2018 overleden auteur van de magische serie rond anti-held Bernie Gunther, Dashiell Hammett, en Philip Marlowe om maar eens wat namen te droppen.
Het is een uitermate cynisch boek.' De waarheid en het recht hebben niets meer met elkaar te maken. Het zijn twee lijnen die verschillende richtingen op gaan en elkaar nooit zullen kruisen. En het is maar de vraag of ze elkaar ooit hebben gekruist' De vele humor is van dezelfde soort.
Geschreven in de ik-vorm. Gelukkig geen probleem hier, want zoals u weet zijn de meeste ik-auteurs behept met een syndroom om ladingen vervelende problemen over de lezer uit storten. Met hele fraaie en rauwe wendingen op het gebied van het intermenselijke en relationele contact.
Ik heb werkelijk genoten van het erg goed geschreven, broeierige verhaal , tegen het literaire aan qua woordgebruik, zinsopbouw, karakters. Een klassieke whodunit met potentie: over vijftig jaar word de thriller nog gelezen verwacht ik. Het wachten is op deel twee en drie met Contrera. Een e-book is (nog) niet beschikbaar.
Uitgegeven door uitgeverij Brooklyn, 317 paginas.
Uitgegeven door uitgeverij Brooklyn, 317 paginas.