Advertentie

Beginnend aan Uitgebroed had ik geen idee waarin ik terecht zou komen.
Het boek vertelt het verhaal van Lilith, een moeder en vrouw die het leven op een bepaald moment niet meer aankan en besluit van een viaduct voor een trein te springen.
Haar keuze is er geen die veel mensen niet zien aankomen, Lilith heeft namelijk al veel moeten verduren. Toch lijkt er ergens iets niet te kloppen.

Het boek begint alleen niet bij Lilith, maar laat ons eerst kennismaken met Kell een jonge vrouw uit Bulgarije die onder valse voorwendselen naar België gekomen is en hier als dakloze haar dagen doorbrengt.
Ze ontmoet Alex, die ook op straat leeft en ondanks dat dit niet het leven is wat ze zich voorgesteld heeft, is ze toch gelukkig met Alex.
Totdat Alex verdwijnt en Kell alleen achterlaat.
Het verhaal van Kell en Alex wordt verder uitgediept en geeft ons een beeld waarom de twee op elkaar en het dakloze bestaan aangewezen zijn.
Ook ontmoeten we Jenna, een alleenstaande vrouw, wier broer in de gevangenis zit en die op zijn beurt weer correspondeert met een single dame die hij aan het lijntje houdt terwijl hij een echtgenote thuis heeft zitten.

Het zijn veel verhaallijnen en personages die zich constant afwisselen.
Het is in het begin niet alleen moeilijk om deze verhaallijnen te volgen omdat het veel ineens is, maar ook omdat niet duidelijk is welke mensen wel of niet met elkaar in verband staan.
Daarnaast verspringen de perspectieven vaak in een hoofdstuk, zonder daar notie van te maken, waardoor het moeilijk is te weten over wie het nu gaat en het je even gas laat terug nemen in het verhaal.
Ondanks deze heuveltjes op de weg leest het boek wel vlot.
De nieuwsgierigheid speelt hierin een grote rol, ik wil namelijk heel graag weten hoe het allemaal zit en waar het verhaal van Lilith uiteindelijk verder gaat.

Gaandeweg kom ik steeds meer in het verhaal en begin ik linken te leggen.
Er blijft heel veel gebeuren, wat mijn interesse alleen maar aanwakkert en ik begin zelfs wat te speculeren.
Het geheel begint echt vorm te krijgen en op het einde weet Craenbroek ontzettend te verrassen.
De lagen worden duidelijk en het blijkt dat er heel goed nagedacht is over het plot en de uitwerking ervan.
Als je houdt van een verhaal waarin veel gebeurt maar alles op het einde op zijn pootjes terecht komt, is Uitgebroed niet het juiste boek.
Net zoals in real-life zijn er flink wat hobbels en struikelblokken en komt helaas niet iedereen er ongeschonden vanaf.
Dit maakt het verhaal voor mij erg geloofwaardig, niet altijd alles komt met de tijd goed en meestal nemen gedane zaken geen keer.

Uitgebroed begint wat chaotisch, maar komt laag voor laag bij het uiteindelijke totaalbeeld en, ik denk, ook de uiteindelijke boodschap.
Een boek waar je even in moet komen, maar zeker niet teleurstelt.
Het leven spaart niemand en een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Reacties op: top

165
Uitgebroed - Pat Craenbroek
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners