Muis wil vleugels – dromen waarmaken

Jan Stoel 27 augustus 2025
We hebben allemaal dromen. Soms botst de werkelijkheid hard tegen die verlangens op en sterft een droom in schoonheid. Maar met vertrouwen in jezelf, doorzetten en nooit opgeven kom je vaak verder dan je ooit had gedacht. Precies daarover gaat Muis met vleugels van Cleo Doeve.

Cleo Doeve heeft zelf ook dromen. Ze werkt in het primair onderwijs als leerkracht en werkte daarvoor in de kinderopvang. Haar wens: kinderen meegeven dat ze zichzelf mogen zijn, dat ze mogen dromen en dat zelfvertrouwen belangrijk is. Hoe kan dat beter dan met een verhaal? Dat verhaal kreeg vaste vorm in haar eerste prentenboek, dat ze in eigen beheer uitgaf bij C&C Prentenboeken. Ze had het lef, wist wat ze wilde en maakte haar droom waar – en verzorgde bovendien zelf de illustraties.

Een muis met grote plannen
Het verhaal gaat over Muis, die vol bewondering kijkt hoe Mees door de lucht zoeft. Dat wil hij ook. Op de tweede prent brengt Cleo meteen verdieping aan: in droomwolken verbeeldt ze Muizenverlangens.

“Hij wil de wereld overvliegen,
zijn vleugels uitslaan.
Door de lucht flitsen,
en overal heengaan.”

Maar Mees zet hem met beide pootjes op de grond: muizen kunnen niet vliegen. Dus moet Muis maar tevreden zijn met wat hij heeft. Alleen… zo makkelijk laat Muis zich niet tegenhouden. Hij wil geen ‘grijze’ muis zijn. Hij bedenkt een plan, gaat aan het werk en ontdekt: waar een wil is, is een weg. Of zijn droom werkelijkheid wordt? De laatste pagina laat zien dat hij geen gewone muis meer is.

Ritme en kleur
Doeve schrijft helder en ritmisch. “Hij bouwt / en meet / en past / en kijkt.” Door zo’n zin voel je dat Muis stevig aan het werk is.
Ze gebruikt soms rijm en dat klinkt nergens geforceerd, maar sluit natuurlijk aan bij het verhaal: De illustraties in zachte kleurpotlood- en aquareltinten ondersteunen het verhaal en voegen extra details toe. Ze prikkelen de verbeelding: droomwolken vol planeten, vleugelvarianten in alle soorten en maten, en een naambordje ‘Huis’ waarvan de H is vervangen door een M. De gezichtsuitdrukkingen van Mees en Muis maken hun gevoelens direct herkenbaar.

Waar nog winst te boeken valt
Het verhaal had aan diepte gewonnen als de droom van Muis niet meteen was gelukt. In het echte leven moet je vaak veel proberen, vallen en opstaan, om uiteindelijk succes te hebben. Zo’n tussenfase had de boodschap van doorzetten en nooit opgeven nog krachtiger gemaakt. Het biedt ook de mogelijkheid om in tekst de emotionele impact te vergroten. Je kunt zo meer dimensie in het verhaal aanbrengen. Je ziet Muis dan als het ware ‘groeien.’

Verwerkingsopdrachten
Muis wil vleugels biedt allerlei verwerkingsmogelijkheden om met de groep aan de slag te gaan. “Waar zou jij heen gaan als je kunt vliegen?” kan daarbij een mooie openingsvraag zijn. Waar dromen kinderen van? Kunnen ze die dromen op vleugels tekenen? Je kunt een bewegingsoefening doen: doe alsof je verschillende manieren van vliegen hebt (zweven als een vlinder, suizen als een zwaluw, ploffen als een dikke duif) en laat kinderen ervaren hoe dat voelt. En reflecteren is ook mooi bij dit boek: “Mijn droom is…”, “Om dat te bereiken kan ik…”, en “Dit ga ik alvast proberen.”

Smaakt naar meer
Muis met vleugels is een warm prentenboek over doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en passie. Een debuut dat naar meer smaakt – en dat meer is onderweg, want het tweede boek van Cleo Doeve is al in de maak.

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Meer recensies van Jan Stoel