De stad als speeltuin
In 2023 verscheen van auteur Riet Wille en illustrator Richard Verschraagen het boek Op reis in een huis. Volgens dezelfde formule is nu Op reis in de stad verschenen. Via rijmende raadsels en spelend met taal verkennen kinderen in dit boek de stad. Op iedere twee bladzijden wordt een thema uitgewerkt.
De stad als speeltuin
Vader Hamza en zoon Adam nemen thuis afscheid en vertrekken op de fiets (Adam achterop) richting stad. Natuurlijk hebben ze een fietshelm op. Onderweg lossen ze puzzels op en vullen hun rugzak met steeds nieuwe vondsten. Een prachtig beeld: letterlijk en figuurlijk wordt die gevuld met dingen/begrippen die ze tegenkomen. Ze komen langs plekken die iedereen kent: een wachtkamer bij de dokter, een kinderboerderij, een restaurant, een bloemenstal, een museum en natuurlijk een speelgoedwinkel.
Taal die prikkelt en speelt
Riet Wille staat bekend om haar toegankelijke stijl voor beginnende lezers, en dat is in dit boek niet anders. Ze schrijft op AVI-niveau M3, maar zonder in te boeten op creativiteit. Elk hoofdstuk is opgebouwd rond raadselachtige rijmversjes:
“ik lijk op een fiets,
maar op mij zit je niet.
je moet dus staan
en van een berg af …”
(antwoord: step)
Het versje nodigt uit tot meedenken en hardop lezen. Zo wordt taalontwikkeling gekoppeld aan humor en verwondering. Kinderen leren spelenderwijs woorden als gips, tros, schemerlamp en soes. Beginnende lezers kunnen het boek zelf lezen. De woorden zijn daarop mooi aangepast.
Illustraties om in te verdwalen
Richard Verschraagen vult de tekst aan met levendige en fantasievolle illustraties. Elke dubbele pagina is een kleine wereld op zich. De tekeningen zitten vol details die kinderen aanzetten tot zoeken en ontdekken: de maan in het museum, of een schemerlamp in een winkel. De illustrator toont expressieve gezichten waaruit emotie spreekt: de kelner die gespannen kijkt als hij met een taart door het restaurant loopt, een oudere vrouw die verwonderd naar een schilderij kijkt in het museum. Hij zorgt voor grappige details op zijn prenten, zoals de schoorsteen op het huisje van de slak, een meeuw die een ‘flats’ achterlaat op een lantaarnpaal of een hondje dat zijn baasje vooruit trekt. De illustraties vormen een visueel reisverhaal en voegen echt iets toe aan de tekst. Het vullen van de rugzak is een speelse manier om vooruitgang in het boek te visualiseren. Onderaan elke prent staan woorden van dingen die de kinderen kunnen opzoeken: berg, muur, bloem, ster, deur, krab. Dat maakt het verhaal interactief,
Educatief én fantasierijk
De raadsels van Wille en de zoekplaten van Verschraagen stimuleren begripsvorming, zorgen voor uitbreiding van de woordschat.
ik ben een huis
van gras, mos en klei.
een mus of mees
legt haar ei in mij.
(antwoord: nest)
Onderweg worden kinderen uitgedaagd om goed te kijken, na te denken en vooral plezier te maken. Het boek nodigt uit tot creatieve opdrachten. Kun je zelf een rijmraadsel schrijven? Kunnen andere kinderen raden op welke plek je dan bent? Of kun je je eigen droomstad tekenen of bouwen compleet met winkels, dieren of fantasiedieren.
En op de laatste prent zien we vader en zoon weer terug naar huis rijden. Mooi is dat ze in de tegengestelde richting van de eerste plaat rijden. Zo is het verhaal echt rond.
Taal die prikkelt en speelt
“ik lijk op een fiets,