Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ik ben er nog

jeanne vogel 21 april 2017

Het Gauillain-Barré syndroom is een vrij zeldzame, zeer ernstige aanval op het lichaam. Van de ene dag op de andere is Johanna volledig verlamd. Ze kan niet meer lopen, iets oppakken, praten, slikken of haar hoofd omdraaien en zelfs niet meer zelfstandig ademhalen. Ze vindt zichzelf terug in het ziekenhuis op de intensive care, volledig afhankelijk van de apparaten die haar ademhaling, voeding en bloedsomloop regelen en van de verplegers die haar zeer intensief moeten verzorgen. Communicatie is slechts mogelijk door woorden die ze vormt door met de ogen te knipperen als een letter op een letterkaart wordt aangewezen. Met haar hersenen is echter niets mis en dat maakt dat ze zich volledig bewust is van haar situatie. Ze vertelt zichzelf verhalen om te overleven, de paniek enigszins onder controle te houden en de mogelijkheden voor genezing aan te pakken. De revalidatie is een lange, moeizame weg, waarbij haar functioneren bij stukjes en beetjes terugkomt. Vooral het terugwinnen van haar mogelijkheden om een moeder van zoon Dries te zijn, die vast niet zonder haar kan, geven haar kracht om de strijd aan te gaan. Johanna wil bovendien geen afgeschreven zielige patiënt zijn, maar een mooie, goed verzorgde vrouw die er zijn mag. Schokkend: juist als ze na maandenlange revalidatie weer kan functioneren slaat het noodlot opnieuw toe.

Rita Vrancken is een Vlaamse schrijfster. Buiten blijft het zondag is haar debuut. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenis die haarzelf is overkomen. Volgens haar eigen zeggen heeft zij het vooral geschreven om haar zoon, die in de tijd dat zij uitviel volwassen werd zonder haar aanwezigheid, te vertellen wat haar is overkomen.

Buiten blijft het zondag is een heftig boek dat in romanvorm de belevenissen beschrijft van de moeizame weg terug naar genezing. Heel mooi zijn de namen die Johanna geeft aan haar emoties zoals Hysterie, Angst, Verlangen, Schaamte en Hoop. Ze visualiseert die emoties en laat ze tevoorschijn komen, de baas spelen, soms de overhand krijgen en verjagen naar de kelder.  Dat maakt dat goed invoelbaar is hoe de feitelijke en medisch getinte beschrijvingen van alle gebeurtenissen uitpakken voor de patiënt. Vooral haar gevangenschap in haar ‘plaasteren’ (gipsen) lijf en haar onmacht om haar ‘hardhouten’ ledenmaten te laten doen wat zo eenvoudig lijkt, zijn aangrijpend beschreven.

Buiten blijft het zondag is een aangrijpend boek dat je meteen meeneemt de diepte in. Omdat het lang onduidelijk blijft of volledig herstel voor Johanna is weggelegd en met welke beperkingen zij wellicht zal moeten dealen, is het boek spannend tot het einde toe. Omdat het schokkende einde niet wordt uitgewerkt, blijven er vragen over.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van jeanne vogel

Gesponsord

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.